loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Нова година 2018
Географски характеристики:
Франция е страна, разположена между Атлантическия океан и Средиземно море. Тя респектира с блясъка си. Площта и е 547 030 кв. км. Бреговата и линия с Атлантическия океан е 2075 км, а със Средиземно море – 617 км. Корсика има брегова линия 625 км.
* Държавно устройство – република, начело с президент, избиран за 7 години. Той назначава министър-председател и правителство и ръководи Съвета на министрите. Законодателен орган е Национално събрание и Сенат.
* Столица – Париж с население от 2140 хил. души.
* Големи градове – Марсилия, Лион, Ница, Нант, Страсбург, Монпелие, Бордо, Рен и др.
* Население – 63 713 926 души, като 82% от населението са французи.
* Официален език – френски, регионално се говори баски, бретонски, каталунски, корсикански и елзаски.
* Религия – 83 - 88% от населението са християни, предимно католици.

Природни особености:
Много известен е Парижкият басейн, който всъщност представлява огромна площ от равнини. Тук се намират Юра планина, Вогезите, Алпите, Пиренеите и всеизвестният връх Монблан (4800 м н.м.в.).
* Климат – умерен, морски със средни температури за януари от -1 до 3°C, а за юли от 14 – 19°C. Средиземноморска Франция се намира в областта на субтропичния пояс с високо атмосферно налягане и затова се характеризира с оскъдни валежи и високи температури. Климатът в най-западната част на Франция в различна степен се влияе от Атлантическия океан. Морското влияние е най-силно в Бретан. Колкото повече навлизаме навътре в страната, толкова по-континентален става климатът. В Лотарингия и Елзас климатът вече има средноевропейски характеристики. Значителни части от валежите във високите планини са от сняг.

Културни особености:
Обичаи и празници: Официален празник е 1 януари (Нова година); Великден; 1 май (Празник на труда); 8 май (Възпоменание за капитулацията на Германия); 14 юли (Национален празник – Денят на превземането на Бастилията); 15 август (Успение богородично); 1 ноември (Голяма задушница); 11ноември (Възпоменание за края на Първата световна война) 25 декември (Коледа).
Ястия и напитки: За французите консумирането на ястието е нещо повече от поемане на храна – възприема се като събитие. Във френската кухня се различават четири категории: известната „висока кухня“ (присъща за първокласните ресторанти); „гражданска традиционна кухня“; „регионална кухня“ и „импровизирана кухня“ (сервирана в малките, най-често семейни бистра и ресторанти). Френска класика са зеленчукова торта (Quiche), ястие от боб и месо (Cassoulet), рибена супа (Bouillabaisse), провансалско зеленчуково ястие (Ratatouille). Особено впечатляващи са регионалните различия. Казват, че във Франция има 365 вида сирене, а само в южната част рибата може да се приготви по 500 начина. Гастрономическа разделителна линия в страната е маслено-зехтинената: на север се готви предимно с масло, а на юг – със зехтин.
Облекло: Париж е световноизвестен с елитарната си мода, обобщена в понятието „От кутюр“, което описва творческата дейност на водещите моделиери и дизайнери. Въпреки нарасналата в международен мащаб конкуренция, в модния бранш сензационните бляскави парижки ревюта продължават да диктуват световните модни тенденции. Реномирани модни къщи като „Диор“, „Шанел“, „Карден“, „Живанши“ или „Ив Сен-Лоран“, както и популярните имена на моделиери като Готие, Лагерфелд или Мюглер, са известни на познавачи и любители.
Представяне: Булеварди с палми, скъпи бутици, градинки с екзотични цветя, усмихнати, спокойни и щастливи хора е обичайната гледка в големите градове и малките френски селца. Тесни улички, преливащи от багри и цветя тераси и симпатични кафенца се срещат навсякъде в страната.
Поведение: Французите са гостоприемни и акуратни. Пословично е френското свободолюбие и „алегрията“ към забрани. Влязлата в сила почти повсеместна забрана на пушенето на обществени места се одобрява от около 80% от французите. Заведенията са станали напълно за непушачи с практичното обяснение, че при досегашното положение залата за непушачи все по-често остава празна, а в същото време са принудени да отказват резервации за непушачи, поради липса на място.
Подаръци В заведенията за настаняване и хранене има регламентиран процент възнаграждение за обслужващия персонал, тъй като обслужването не е включено в ценообразуването. Очаква се клиентът да плати допълнителна сума определен процент от цената на консумацията.
Разговори Част от французите говорят малко английски, което улеснява общуването с тях. Местните са отзивчиви и биха дали необходимата информация на чужденеца.

Полезна информация:
* входен режим – безвизов режим.
* валута – евро. Банкоматите са широко разпространени. Пътните чекове могат да бъдат осребрени в банки, обменни бюра и в по-големите хотели. Кредитни карти се приемат почти навсякъде.
* местно време – -2 спрямо България.
* пазаруване – магазините в страната работят от 09 ч. до 18 ч., някои от тях и до 19 ч.
* транспорт – Железопътната мрежа на Франция, която се простира на 31, 840 километра е най-голямата в Западна Европа. Високоскоростните влакове включват Thalys, Eurostar и TGV, които достига скорост от 320 километра в час. Франция има жп връзки с всички други съседни страни в Европа освен с Андора. Градският транспорт също е добре развит и включва метро, трамваи и допълнителни автобусни услуги. Във Франция има приблизително 893,300 километра поддържани пътища. Регионът на Париж има една от най-гъстите пътни мрежи, които свързват столицата с останалите части от страната.Във Франция има приблизително 478 летища, включително и полета за приземяване. Парижкото летище Шарл де Гол е най-голямото и най-натовареното летище в страната, обслужващо основна част от пътническия и търговския трафик на страната и свързващо Париж с почти всички главни градове в света. Air France е националния превозвач на Франция, въпреки че има много частни авиокомпании, които предлагат вътрешни и международни полети. Франция има 10 основни пристанища, като най-голямото е Марсилия, което всъщност и е най-голямото средиземноморско пристанище.
* бакшиши – в зависимост от възможностите на клиента и от това, доколко е останал удовлетворен от обслужването.
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
X
Абонирайте се за нашите горещи оферти
Всички полета са задължителни
ОК
AH Chat Software