loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Ако търсите изобилие от история, богата култура и изумително вкусна храна, то непременно трябва да посетите Португалия. Граничещата с Испания на изток държава се намира в най-южната част на западна Европа, а островите й - Мадейра, Азорските и Селвагенски острови са разположени в Атлантическия океан. Португалия притежава богата, автентична култура, оживени градчета, златни житни поля и маслинови горички. Считана е за една от най-ценените туристически дестинации заради разположението си и спиращите дъха пейзажи. Само за един ден можете да стигнете от зелените планини на север, покрити с лозя, през скалисти планини с внушителни склонове в централната част на страната, до почти пустинните пейзажи на регион Алтенехо. И всичко това, за да се полюбувате накрая на обаятелните плажове на Алгарве. През последните години сериозни инвестиции превръщат Португалия в рай за любителите на голфа.

1. Основна информация за почивката:
Страната може да посети всеки с валиден документ за самоличност: лична карта или международен транспорт с валидност поне 6 месеца след датата на връщане.
Можете да стигнете до Португалия с почти всеки вид транспорт. Самолети кацат всеки ден на летищата в Лисабон, Порто и Фаро. Мадейра и Азорските острови също могат да бъдат достигнати със самолет. Влакове свързват ежеднвено големите градове с останалата част от Европа.

2. Какво да посетим:
Ако искате да се насладите на красиви монументи и да се полюбувате на забележителни гледки, то Лисабон, Синтра и Порто са местата, които задължително трябва да посетите. Въпреки че в Португалия паметниците на културата и забележителностите често биват пренебрегвани от туристите, лесно могат да бъдат открити множество стари римски църкви. Старите манастири като Алкобача и величествените замъци като Марфа (един от най-големите дворци в Европа) също заслужават внимание. Ако искате да избягате от оживеността на града, околностите Виана де Кастело, Кастело Бранко и Гуарда са идеалният избор за спокойна почивка от селски стил. За любителите на природата и тези, които искат да посетят недокоснати от човека места, Мадейра и Азорските острови са местата, които ще помнят дълго време.

3. Плажове:
Златните плажове на Португалия са едно от богатствата на страната, което си заслужава да се посети. Те предлагат голямо разнообразие от плажни занимания: сърф, уиндсърф и гмуркане. Ако не сте от феновете на активното спортуване през лятото, то можете да отседнете в един от плажните барове, където местните обичат да пият коктейли. Най-популярните плажове на Португалия се намират в месността Алгарве, която притежава невероятно красива брегова линия. Водата в южната брегова линия е много по-топла и спокойна от тази в западната. На запад, плажовете около Лисабон и Пениче пък са рай за любителите на сърфа. А тези, които обичат да се радват на спокойствието, ще оценят красотата на почти безлюдните плажове на Алентехо.

4. Шопинг, ресторанти, барове:
Когато посетите Португалия, непременно трябва да опитате от местното вино. Червеното вино е най-популярно, но и бялото вино е сред любимите напитки. Португалия е родината на известното вино Портвайн. Именно то превръща страната в популярна дестинация за винен туризъм. То се консумира основно по време на хранене. Португалия се характеризира с автентична здравословна кухня, направена от продуктите, които страната произвежда . Подобно на испанската, и португалската кухня е повлияна от няколко исторически обстоятелства: част от Римската империя, завещала им маслиновите горички; присъствие на маврите и наследените от тях бадеми и смокини; великите географски открития и движения на стоки, особено подправки. Границата между лека закуска и пълния обяд или вечеря е строго установена. Баровете в Португалия продават закуски и предлагат малко меню. Пълно меню се предлага в casa do pasto (непретенциозни евтини заведения, популярни на обяд), restaurante, cervejaria (бар и ресторант) или marisqueria (ресторант, където се сервира предимно морска храна).

5. Полезна информация:
* входен режим – лична карта или международен паспорт с валидност 6 м. след датата на връщане.
* питейна вода - няма забрана за консумация на чешмяната вода, но не е препоръчително .
* валута – евро.
* местно време – 2 часа назад спрямо България.
* електричество – 220 V
* пазаруване - в Португалия можете да си закупите известни маркови предмети или дрехи на много приемливи цени.
* сувенири - не забравяйте да си вземете за спомен и прочутите сувенири “azulejos” (разнообразни фаянсови плочки с рисунки, надписи или снимки). Задължителна е и бутилка Порт Вайн на цени от 15 до 1000–2000 евро. Други символи на Португалия са: коркови предмети – в родината на корковото дърво се намират дори картички от корк за спомен; петлето Гало от Барселуш - символ на справедливостта, в много и различни варианти; диск или касета с Фадо музика и ако сте посетили типичен Фадо ресторант, ще имате щастието да получите и автограф от изпълнителите.
* бакшиши – по европейска традиция.
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software