loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Географска характеристика:
Австрия е разположена в Централна Европа. Тя заема територия от 83 855 кв. км, като се простира в продължение 560 км от запад на изток и 280 км от север на юг. Австрия граничи с Германия (815 км); Чехия (368 км); Словакия (115 км); Унгария (356 км); Словения (330 км); Италия (415 км); Лихтенщайн (35 км) и Швейцария (168 км).
* Държавно устройство – Парламентарна и федеративна република, начело с президент, избиран за 6 години. Висш законодателен орган е двупалатен парламент, състоящ се от Национален съвет (183 депутата, избирани за 4 години) и Федерален съвет (63 депутата, избирани от местните парламенти). Изпълнителен орган – правителство, начело с федерален канцлер.
* Столица – Виена с население от 1540 хил. души.
* Население – 8150 хил. души, като 92% от населението са австрийци.
* Големи градове – Грац, Линц, Залцбург, Инсбрук.
* Официален език – немски, разговорни - диалектни на немския език.
* Религия – 98% от населението са християни, предимно католици.

Природни особености:
Две трети от страната е заета от планини, с три планински вериги, които преминават от запад на изток. Северните Варовикови Алпи достигат височина приблизително 3000 м. Те са разделени от Високите и Централни Алпи, където се намират най-високите върхове в Австрия, от долината на река Ин. Голяма част от хребетите на Централните Алпи са покрити с ледници. Глосглокнер е най-високият връх със своите 3797 м. Южните Варовикови Алпи образуват естествена бариера по границата с Италия. Най-плодородната земя се намира в долината на река Динав. Северно от Линц се намира област с гористи хълмове. Единствената друга относително равнинна територия е разположена югоизточно от Гранц.
* Климат – умерено-континентален, влажен. Средните температури за януари са от -10 до 0°C, а за юли – от 10 до 29°C.

Културни особености:
Обичаи и празници: Официални празници са 1 и 6 януари; понеделникът на Великден; 1 май; Възкресение Христово; Свети дух; Тяло Господне; 15 август; 26 октомври (Национален празник); 1 ноември; 8, 25 и 26 декември. През цялата година на местно ниво се провеждат многобройни мероприятия, във Виена и Залцбург се провеждат почти непрекъснато музикални фестивали. В Линц през септември се провежда Брукнер фестивал. Търговски панаири се провеждат във Виена, Инсбрук и Гранц през септември. Църковните празници предоставят възможност за включване в колоритни процесии. Много празници представляват древни обичаи, като например посрещането на пролетта с изрисувани маски и биене на звънци. Потеглянето на водачите на стадата и добитъка към високите планински пасища в началото на лятото и завръщането им през есента са повод за празник и веселие. В селските райони на Тирол все още се носят традиционни носии, но по вероятно е да се видят местните облекла по време на празненства и процесии. Типични за мъжете са късите панталони с широки тиранти и връхните дрехи без яки и ревери. Най-популярната женска носия е „дирндл“- плисирана пола, престилка и бял плисиран корсаж с широки ръкави.
Ястия и напитки: Австрийците обикновено закусват с колбаси (кренвирши и шунка), сирене, масло, кифлички, кафе със сметана и/или мляко. Главното ядене е обядът. Супите са хубави, като вървят заедно с кнедли и паста. Виенският шницел е от телешки или свински котлети, панирани в галета. Пилешкото също е популярно. Чушките се използват за придаване на особен вкус на някои блюда, сред които е Gulasch (телешка яхния). Имат регионални ястия като Tiroler Bauernschmaus – подбрано месо, поднесено с кисело зеле, картофи и кнедли. Австрийците ядат много месо и вегетарианците преживяват трудни времена, опитвайки са да намерят подходящи или разнообразни ястия. Сред по-известните десерти са Strudel (сладкиш с плодове) и Salzburger Nockerl (сладкиш от яйца, брашно и захар). Обичат щрудели, козуначени изделия, сладки, омлети, палачинки и торти. Източна Австрия се е специализирала в производство на бели вина. Виното Heuriger се приготвя от новата реколта. То се поглъща жадно, дори през есента, когато още е полупрекипяло. Австрия се слави с висококачествената си бира. Някои от добре познатите марки са Gusser, Schwechater, Stiegl, Zipfer, а също така и Weiyenber (пшеничена бира).
Облекло: Австрийците предпочитат да се обличат просто, но елегантно. Обръщат голямо внимание на външния си вид и на първото впечатление. За да направите това важно първо впечатление, трябва де сте сигурни, че сте облечени подходящо, с високо качество, подобаващи дрехи и добре излъскани кожени обувки. Марката на дрехата сама по себе си не е от особено значение, но се държи на качеството, което от своя страна често се свързва с определена марка. Крещящото и развлечено облекло не се приема.
Представяне: Малко вероятно е австриец да се обърне към вас на малко име, освен ако сте изключително близки и дори приятели извън службата. По същия начин той ще очаква от вас да използвате учтивите обръщения „Herr“ (господин), „Frau“ (госпожа) и „Froulein“ (госпожица), последвани от фамилното име. Използването на малки имена е признак на близост и социално или професионално равенство. Счита се за проява на лошо възпитание и нетактичност, ако се прави опит за нарушаване на възприетата култура на общуване чрез прилагане на англосаксонската, неформална и директна система, особено ако това засяга по-възрастни и по-високопоставени партньори. В съответствие с австрийския етикет събеседниците се поздравяват учтиво с ръкостискане преди започване на разговор. Както в повечето европейски страни, ръкостискането а знак на уважение и добронамереност, както и за потвърждаване на достигнати договорености по време на разговора. Ако сте запознати със статуса на хората, с които се срещате, поздравете първо най-високопоставения с ръкостискане. Мъжете трябва да изчакат жените първи да подадат ръка. Няма да бъде признак на добро поведение, ако при сбогуване не се каже довиждане на всеки по отделно.
Поведение: Австрийците се държат подчертано учтиво на обществени места. Това е неписан закон, който изисква подобаващо поведение от всички, без никакъв стремеж към привличане на вниманието върху себе си. Преувеличени комплименти се избягват. Същото се отнася и за публични прояви на любов и привързаност, включително потупвания по рамото или по гърба.
Подаръци: Подходящи са подбрани питиета, сувенири с национален характер или любими предмети по вкуса на получателя. При всички случаи подаръците трябва да бъдат с високо качество и не е задължително да бъдат от местния австрийски пазар.
Разговори: Австрийците с лекота водят всякакъв разговор, включително и официален. Австрийците са толерантни към шеги или вицове, стига да не ги засягат. Особено високо се оценява всяко изразено знание от чужденеца по австрийска история и култура. Това се приема като отношение към уникалността на стараната и поражда уважение и респект, от другата страна. Австрийците ще се настроят негативно към всеки, който допуска сравнение между тях и германците. В Австрия не се правят празни обещания. Учтивостта там не означава преструвки и лицемерие. Те очакват да говорите това, което мислите. Те разбират когато това не е така. Събеседника се слуша внимателно и се гледа в очите, докато говорите, иначе се създава впечатление за неискреност.

Полезна информация:
* входен режим: Входяща виза за българи не е необходима. От 1 януари 2007 г. гражданите на Република България стават граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка на ЕС, в т.ч. и Република Австрия за срок до 90 дни без никакви условия и формалности, освен изискването да притежават валидна лична карта за самоличност или паспорт.
* валута: евро.
* местно време : 1 час назад спрямо българското време, както през зимата, така и през лятото.
* пазаруване: магазините обикновено отварят в 8:00 часа сутринта (без неделя) и затварят между 6:00 и 19:30 часа вечерта в делничен ден, в събота между 13:00 и 17:00 часа. На обяд по правило се затваря за време до 2 часа, като големи градове правят изключение.
* транспорт: Основно средство за придвижване в страната са автобусите и влаковете, като във Виена има и добре изградено метро (S-Bahn). Австрийската железопътна мрежа обхваща над 5800 км и е свързана директно с международната. Повечето малки селища са свързани с големите градове чрез железницата, като тя се характеризира с изгодни цени, комфорт и изключителна точност. Разписанията са удобни и изготвени така, че лесно и бързо да се прави връзка, без дълъг престой. Големите градове и малките населени места са свързани помежду си и с изгодни в ценово отношение автобуси, които обикновено отпътуват от автогарите (там се продават и билетите). Такситата изобилстват, но рядко можете да спрете просто с махване на ръка такова на улицата – ще ги намерите единствено на определените за тях стоянки или чрез поръчка по телефона, от всеки хотел или ресторант можете да поръчате такси. Те са задължително с броячи и публикувани официални тарифи. Ако решите да наемете кола, то задължително трябва да притежавате валидна кредитна карта.
* бакшиши: Като цяло австрийците са известни с доброто си обслужване. Със сигурност Вашия шофьор, екскурзовод, пиколото в хотела, камериерката или келнера ще се радват на малкото финансово внимание от ваша страна. Малкото внимание винаги отваря сърцата! В повечето ресторанти в цената са включени около 8-10% за обслужване, независимо от това, ако сте особено доволни е редно да оставите допълнително около 5% от стойността.
* питейна вода: Питейната вода в почти всички населени места е чиста и може да се пие.
* електрозахранване: Напрежението е 220 V.
* пушене: Съществува забрана на обществени места. Пушенето е забранено във всички обществени сгради като музеи, училища, учреждения, болници, гари и аерогари, както и в обществения транспорт (нарушенията обаче в обществения транспорт не се наказват много сериозно).
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software