loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Географски характеристики:
Кипър е разположен на едноименния остров в източната част на Средиземно море върху площ от 9251 кв. км., третият по големина остров в Средиземно море. Двете планински вериги – Кирения и Тродос, а между тях обширната равнина Месария оформят профила на островния пейзаж.
* Държавно управление- президентска република, избиран за 5 години.Изпълнителната власт принадлежи на Съвет на министрите, а Законодателната власт- Палата на представителите, избирани също за период от 5 години.
* Столица- Никозия (194хил.ж.)
* Население- 780 хил. жит.- основна част от населението са кипърски гърци.
* Големи градове- Лимасол, Ларнака, Пафос, Фамагуста и Кирения.
* Официален език- Гръцки и турски.
* Религия- 81,8% от населението са християни

Природни особености:
По дължината на острова се формират две планински вериги- северна и южна-Тродос, с най висока точка-1951 м, между тях хълмиста равнина.
* Климат: Кипър има горещ субтропичен климат с кратка зима(продължава от края на декември до края на януари 2 месеца). В Кипър не става студено, дневните температури през зимата са пролетни-около 17-18 градуса. Периодът между март и декември предлага много високи температури-около 25 градуса и над 30 градуса през летните сезони.

Културни особености:
Обичаи и празници: Характерни за Кипър празници са: Кръщение, Зелен Понеделник, 25март- Национален ден на Гърция, 1 април- Национален празник на Кипър; Страстна петдесетница; Светъл понеделник; 1май-международен ден на труда; 15август- Успение Богородично; 1октомври- ден на независимостта на Кипър; 28октомври- Национален празник на Гърция.
Ястия и напитки: Островната кухня е между ориенталска и западна. Тук си дават среща европейската и арабската култура-един синтез между гръцката и турската култура. Кипър е известен със световното национално сирене 'Халлуми'. Тук се среща изобилието на специалитети от морски дарове. В продължение на столетия Кипър произвежда най-старото в света вино-сладкото Командари.
Облекло: Облеклото е консервативно, повлияно от Запада и Ориента. В градовете се обличат елегантно, като в облеклото се включват аксесоари, свързани с традиционните за съответните региони облекла. На определени големи празници се обличат и в национални носии.
Представяне: при представяне се използват титли, звания или фамилии.
Поведение: Разделението на Кипър на два етнически лагера е поставило своя отпечатък и върху поведението на кипърци. Те се познават с това , че са националисти и хора, горди с миналото си. Хората са любезни, гостоприемни и коректни и доброжелателни както в отношенията помежду си, така и към гостите.
Подаръци:Кипър е стара с добре развити занаяти, предлагат се ювелирни произведения, керамични предмети, дърворезби, копия от произведения на изкуството, чиито оригинали са в музеите. Кожарската промишленост предлага качествени кожени облекла, чанти, обувки. Добър избор за подарък за любителите на питиетата са:свежото сирене, ароматния мед и всеизвестните кипърски червени вина.
Разговори:Толерантни и непринудени, запазват личното си пространство и намесата в него. Подходящи теми за разговор в непринудена среда представляват:теми свързани с бита, природната среда, спорта, изкуството, и културата.

Полезна информация:
* Входен режим- лична карта е достатъчна.
* Питейна вода- препоръчва се минерална.
* Валута- кипърски паунд (1 евро = 0.586 паунда).
* Местно време- не се променя спрямо България.
* Пазаруване- Характерно за Кипър е зимно и лятно работно време. Магазините през зимния период работят до 20 часа, през летния- до 21.30.
* Транспорт- няма жп-линии, , а шосетата са добре поддържани. Основни морски пристанища- Лимасол и Ларнака. Международни летища: Ларнака и Пафос.
* Бакшиши- 5 или10% от сумата.
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software