loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Кипър, някога център за почитане на богинята Афродита, е модерен остров с изключителен средиземноморски характер. Той е третият по големина средиземноморски остров след Сицилия и Сардиния. Кипър е райско кътче, което събира в себе си както цитрусови и маслинови горички, високи планини с иглолистни дървета, така и едни от най-чистите европейски плажове. Островът има типичният мек средиземноморски климат с почти 340 слънчеви дни годишно, което го прави идеална дестинация за любителите на топлите страни. През зимата посетителите могат да карат ски в планините Тродос сутрин и да се пекат на плажа след обяд.
Открийте една страна, където Изтока среща Запада, а миналото – настоящето. В Кипър можете да се насладите на модни спа-центрове, традиционни кафенета и райски плажове на фона на скалисти планини. Докато бреговата ивица приканва любители на слънцето и забавленията, вътрешната част е рай за любителите на традиционните селца, средновековни замъци и впечатляващи по рода си древни местности.

1. Обща информация за почивката:
Кипър може да посети всеки с валидна лична карта. Основният начин да достигнете до острова е със самолет до основното летище на Кипър - Ларнака. Друг начин да достигнете до Кипър е по вода. Организират се круизи, които често акостират на пристанището в Лимасол. Най-приятното време за посещение на острова е късната пролет и началото на лятото (май-юни). Тогава времето е приятно топло. Лятото в Кипър е горещо и повечето хора биха се чувствали некомфортно. Краят на зимата и началото на пролетта също е подходящ период да се насладите на зелените поля на Кипър. Тогава обаче много крайморски комплекси и хотели са затворени.

2. Какво да посетим:
Разходете се из множеството археологически разкопки на древни градчета, датиращи от праисторически времена до времето на Римската империя. Красивата брегова линия на острова също заслужава специално внимание. Столицата Никозия, притежаваща богата история, е задължителна за посещение. Тя е единствената столица, разделена на две от „зелената линия”, минаваща през самия център и разделящ Никозия на турска и гръцка част. Планината Тродос, издигаща се на 1952 м височина, предлага условия за прекрасно преживяване за любителите на планините и зимните спортове. Там освен да се отдадете на приятни разходки през летните месеци и да посетите някое от селцата: Какопетрия, Платрес и Фини, можете и да карате ски през зимата.

3. Шопинг, ресторанти и барове:
Кипър е известен със своето мезе: аперитив, подобен на испанските тапас. Предлага се както месно мезе, така и рибно такова. Някои ресторанти са специализирани изцяло в предлагането на това местно кулинарно изкушение. Тарамата е другото, което задължително трябва да опитате. Тя е вид салата, направена от осолен хайвер от треска, сварени картофи, магданоз, лимонов сок и сол. Поднася се с препечен хляб.
Ако искате да се отдадете на шопинг, най-подходящото време за това е между 10-16ч. През останалото време има голяма вероятност магазините да бъдат затворени. Най-евтините стоки можете да намерите в по-големите градове.

4. Полезна информация:
Основната валута в Кипър е евро, като за препоръчване е да се запасите с достатъчно пари в брой. За спомен от Кипър може да се сдобиете с бутилка от местното вино: Командария. То е силно и сладко вино, напомнящо на португалския Портвайн.
Посещавайки Кипър, ще откриете едно прекрасно място, както за любителите на активната почивка и романтичните разходки по плажовете, така и за изследователите, които обичат да се потапят в загадките на миналото на дестинацията, която посещават.
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software