loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Полуостров Халкидики е дестинация в Гърция, предпочитана както от туристи от цял свят, така и от самите гърци. Почивката в хотел в Халкидики предлага невероятна възможност за бягство в един земен рай, а провежданите екскурзии са чудесен повод за всеки турист да открие или дори преоткрие красотата и магическото въздействие на гръцката природа, култура и начин на живот.

Изгодното географско положение на Халкидики за българския турист винаги е било предпоставка за организиране и провеждане на многобройни екскурзии и почивки, вдъхновяващи с комбинацията от спокойствие, нестандартност и лукс. Разположението на полуострова само на около 400 км от София прави избора на собствен транспорт много удобен вариант за достигане на желаната дестинация. Предимството, че Халкидики се намира само на час с кола от втория по големина гръцки град Солун, също прави опцията „собствен транспорт“ привлекателна.

Халкидики е място с древна и богата история, в него е запазен духьт на легенди и сказания от незапомнени времена. Името му произлиза от древния град-държава Халкис, който е завладял полуострова през 8-9 век. Полуостровът е бил владение на елини, византийци и римляни. Съхранените обективни исторически данни за Халкидики се преплитат с фантастичните представи за боговете и гигантите и техните могъщи битки, за които се предполага, че са се водили точно по тези места.

Географията на полуострова изумява сьс своята необичайност, а природните дадености – с красота и богатство. Халкидики се мие от бреговете на Егейско море, живописно издаден навътре в морето чрез трите си ръкава – Касандра, Ситония и Атон. Всяко едно от тези разклонения представлява своеобразна туристическа атракция и се характеризира с отделни специфики, които обединени създават разнообразието и великолепието на полуострова.

Информация за Вашата почивка:
Касандра е първият ръкав (и този най-близо до Солун), който е с най-многобройно население и се радва на огромна популярност. Касандра примамва със снежнобелите си плажове и прохладни и ухайни борови гори, които в съчетание предлагат уникална възможност за различни видове релакс, според индивидуалното предпочитание, разположени само на метри разстояние! Касандра е чудесно развит туристически център с много хотели с различни, но достъпни ценови предложения. Тук има всичко: лукс, природа, страхотни хотели, динамика – кипящ нощен живот с барове, таверни, заведения от всякакъв вид, предлагащи забавления.

Културният облик на Касандра и историческото многовековно наследство съвсем не са за пренебрегване, като се има предвид, че тук се намират много забележителности, привличащи с духа на старина и история. Църквата Свети Димитър впечатлява с прекрасната си архитектура, икони и фрески, а историческото селище Сани е прочут център на поклонение към древногръцката богиня Артемида. Храмът на Зевс в Калитея, построен през 4 век, и храмът на Посейдон в близост до Каландра са древни светилища, пропити с дъха на античност и митология.

Вторият (среден) ръкав на полуостров Халкидики се нарича Ситония. Той е живописно обкръжен от Сингитския и Торонейския заливи, във вътрешността се намира планината Итамос. Ситония е известна с недокоснатите си природни красоти, девствени плажове, романтика и усамотение. Цивилизацията е оставена на заден план, за да бъде насладата от естественото великолепие на мястото пълна и ненакърнена. Чистите плажове, кристалните води, синьо-зелената феерия от цветове и запленяващите залези са несравнимо изживяване за отдалите се на отдих.
В центъра на Ситония се намира известният курорт Porto Carras (Порто Карас), в близост до красивото курортно селище Неос Мармарас. Ситония предлага на туристите различни хотелски комплекси и малки семейни хотелчета в различни ценови категории. Местата за развлечения – барове, кафетерии, ресторанти и нощни заведения предлагат разнообразие и веселие за всеки вкус.

Най-дясното разклонение на Халкидики е прочутата Света гора (Атон). Завладяващата атмосфера на духовност и старина, тайнство и многовековна история е трудно сравнима с каквото и да било друго преживяване. Легендата разказва, че Богородица, запленена от дивната природа, моли Бог да превърне това място в нейна градина. И до днес Света гора е градината на Божията майка, земен рай и духовна обител. Манастирската общност на Атон датира от 963 г., а най-големият от двадесетте манастира и до днес е Великата Лавра.
Хотелите на Атон са само в началото на ръкава, а най-посещаваното селище е Уранополи. Останалата част от полуострова, на юг, е затворена за туристи. Но всички могат да отидат на круиз около Атон и да видят от морето неговата природна красота и манастирите, повечето от които построени на скалите в близост до брега.

Транспорт:
Ако не желаете на ползвате Вашата кола във всеки град има поне една или две лицензирани фирми с таксита, които може да ползвате на нормални цени. Тарифите през нощта са по-високи. При поръчка на такси по телефона колата не идва веднага, налага се чакане, особено през активния летен сезон.

Какво да посетим?
- организиран круиз с кораб около Атон
- организиран круиз с корабче из тюркоазните води на Торонейския залив, разположен между ръкавите Касандра и Ситония. Круиз за наслада и отмора, за плаж, гмуркане и даже за риболов.
- традиционна гръцка вечер с уникална програма с гръцки танцьори
- Солун, водния парк WATERLAND и търговския център COSMOS
- Пещерата Петралона, на около 20 км на север от Неа Мудания, в посока Солун.

Шопинг в Халкидики:
По всички големи плажни ивици са наредени малки магазинчета с всевъзможни сувенири и подаръци, включително изящни керамични изделия, бродирани ленени платна, кожа и сапуни със зехтин и аромати на гръцки мед. Големи магазини на световни марки за дрехи и бижута, както и разнообразие от занаятчийски магазинчета има навсякъде на полуострова.

Ресторанти:
Храненето за гърците е незаменимо удоволствие от всекидневието. Дали в уютна таверна, или в луксозен ресторант, храната очарова с различните си форми и непринуденост на рецептите. Цените започват от 6 евро на човек, без напитките и варират навсякъде. Бакшишът не е задължителен, но е проява на учтивост. Добри ресторанти на Ситония с традиционна кухня са Kentriki Makedonia и Аfthoni. В Tropicana на Касандра се предлага гръцка кухня, а Kostas Fast Food е едно наистина евтино предложение. За тези, които искат да опитат не само гръцки, но и интернационални и средиземноморски специалитети подходящото място е Stork на Касандра.
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software