loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
С директен чартърен полет София – Хераклион (Ираклион), всяка седмица от началото на месец август, за 7 или 14 нощувки, АСТРАЛ Холидейз Ви предлага да опознаете най-големия гръцки остров – Крит.

Възпят в легендите на Омир, островът, от който преди 4000 г. тръгва историята на европейската цивилизация и с който се свързват имената на Цар Минос, Минотавъра, Тезей и Ариадна, се слави с мекия климат и чистата природа. Типичният критски пейзаж представлява високи планини и хълмове, покрити с маслинови гори, безкрайни плажове, живописни градчета-курорти и малки типични селца, в които сякаш времето е спряло.

Крит е един от тринадесетте административни области на Република Гърция, най-големият гръцки остров с площ от 8336 км², и петият по големина в Средиземно море. Отдалечен е на 110 км от Европа, 175 от Азия км и 300 км от Африка. Населението му е над 600 000 души. Районът от своя страна е разделен на 4 по-малки области, наречени номи. От запад на изток те са Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити. Островът е с дължина от изток на запад 260 км и ширина, която варира от 12 до 58 км. Бреговете му са силно разчленени, като в тях са оформени дълбоки заливи и полуострови. Най-големият град е Ираклион, който е и столицата. Други важни градове на Крит са Ханя, Ретимно, Перама, Вамос, Агиос Николаос и Йерапетра.

На остров Крит от около средата III-то хилядолетие пр. Хр. се развивала една от най-древните европейски цивилизации - минойската. В продължение на XII века минойците издигали великолепни за времето си крепостни градове. Едни от известните ни днес дворцови центрове са Кнос, Фест, Маля и Закрос. По всяка вероятност край на развитието на минойската цивилизация е сложило избухването на вулкана на о. Санторини около 1450 г. пр. Хр. И, предполага се, е било предпоставка за нейната гибел. Минойците били богата народност, при която изкуството и икономиката процъфтявали.

По-късно над Крит властта си налагат Римската империя и Византия. От 824 до 960 г. островът е в обхвата на арабските владения, след което отново се връща под властта на Византия. През 1204 г. той е предаден на Венеция, като остава в това положение докато с дългата Критска война (1645-1669) го завладяват османците. Въпреки активното си участие в гръцката революция от 1821 до 1828 г. Крит не е освободен от османска власт и се контролира от османския васал в Египет. От 1866 до 1869 г. критските гърци осъществяват голяма революция, в резултат на което Крит постига автономно положение в рамките на Османската империя. Нова стъпка към отхвърлянето на османската власт е направена през 1897 г., когато избухва ново въстание и Великите сили принуждават султана да създаде независима критска република. Само след десет години тя се присъединява към Гърция.

По време на Втората световна война военно-въздушните сили на Германия провеждат въздушен десант за превземане на острова, който се оценява като най-голямата въздушно-десантна операция във военната история до момента (1941 г.).
Крит е родно място на известния художник Ел Греко и на писателя Никос Казандзакис.

Информация за Вашата почивка:

Плажовете - по дългото 520 км крайбрежие Крит ще ви предложи невероятно голям избор от плажове – просторни километрични пясъчни ивици или закътани скалисти заливчета, заобиколени от палмови горички, екзотични лагуни... Най прочутите сред тях са Матала, сгушен в сянката на високи скали, прорязани от пещери, Елафониси, разположен на островче, свързано с Крит посредством 800-метрова пясъчна плитчина, Балос - край водите на лагуна, които блестят в безброй нюанси на синьото и зеленото, Вати - толкова врязан в сушата залив, че създава илюзията за езеро, Фаласарна –идеално място за гмуркане, в чийто води лежи потънал град, Калами –любим на морските костенурки „карета” ...

Хотелите – като всяка атрактивна туристическа дестинация Крит предлага настаняване за всеки джоб и вкус. Ще намерите възможности за настаняване без включено изхранване, със закуска и вечеря, както и примамлив all inclusive. От непретенциозни хотели в традиционен стил или романтични сгради с приказен изглед до луксозни четири и петзвездни комплекси с каскади от басейни, собствени плажове и голфигрища, както и елитни бутикови и дизайнерски вериги - Leading Hotels of the World и Small Luxury Hotels... Тук е разположен един от най-скъпите хотели в света - Elounda Peninsula, чиято вила Peninsula Palace, струва около 30 000 евро на нощ във високия сезон.

Кухнята – критската кухня е прочута като вкусна и здравословна. Популярни местни специалитети са котосупа (пилешка супа със сметана и лимон), нисиотики (супа от морски дарове), млечната салата дзадзики, традиционните сирена мизитра и антотирос ... и, разбира се, риба, приготвена по критски рецепти, известни само на посветените...

Градовете
Хераклион - столица на острова и петият по големина град в Гърция, е известен с привлекателния си курортен облик, нощния си живот и уникалната си архитектурата – рядка смес от различни културни влияния.
Херсонисос, на 30 км източно от Хераклион, е един от най-популярните курорти на острова. Най-оживената зона е районът на пристанището, построено на мястото на старинния град. Тук са концентрирани множество барове, таверни и дискотеки.
Агиос Николаос, на 67 км източно от Хераклион, известен като туристическата столица на Крит, е разположен на брега на красивия залив Мирабело, градът е получил името си от старинната византийска църква Св. Николай от VIII век. Едно от най-приятните места е красивата лагуна в самия център на курорта. Около нея са пръснати уютни ресторанти и малки кафенета на открито в очарователен егейски архитектурен стил.
Ретимно, на 80 км западно от Хераклион, е живописен артистичен град, наричан „Малката Венеция”, заради залива със старинна венецианска крепост, тесните улички, ренесансовите фасади на сградите и малките площади с фонтани.
Хания, на 135 км западно от Хераклион, пленява туристите от пръв поглед. Посреща ви с красив средновековен фар на входа на старото пристанище, с приветлива крайбрежна улица, застроена през венецианската епоха с елегантни къщи.

Транспорт:
Общественият междуселищен транспорт в Крит е нескъп и добре организиран. Основната автобусна компания KTEL обслужва целия остров, както северното крайбрежие от Агиос Николаос до Хания и всички междинни по-малки курорти от 06.00ч до 22.00ч. Главната спирка в Ираклион "Station A" на ул. Koundouritio , се намира близо до пристанището и на около 10 минути пешеходно разстояние от центъра. Другата спирка в Хераклион е" Station B", близо до Hania Porta, в западната част на центъра на града. Тези две спирки свързват столицата с всички райони на острова, в различни направления, в зависимост от крайна цел. Можете да закупите билет на рецепция в много от хотелите, но и в автобусите има кондуктор, който извършва продажба. За Кносос, от "Station A"в Хераклион, вземете локален автобус №2, като е нужно да закупите отделен билет (двупосочен около 2,60 евро).


Какво да посетим?

Дворецът в Кносос –организирана екскурзия или самостоятелно посещение
Кносос е най-прочутата атракция на острова – най-добре укрепеният и внушителен от всички минойски дворци. Още по римско време се е смятало, че тук се развива драматичното действие в един от най-прочутите древногръцки митове – този за Тезей и Минотавъра, че руините на двореца в Кносос са митичният Лабиринт, построен от легендарния архитект Дедал по поръчнка на цар Минос. Там живеел Минотавърът, получовек-полубик, комуто всяка година плащали тежък данък -7 младежи и 7 девойки, които той поглъщал. Преди третото жертвоприношение, атинският герой Тезей, с помощта на Ариадна и нейното кълбо (нишката на Ариадна), проникнал в Лабиринта и убил Минотавъра. Но ако се абстрахираме от митологията, на хълма, на който се е издигал дворецът ни очакват огромни по площ внушителни руини, свидетелство за величието на минойската цивилизация, част от които великолепно реставрирани.

Археологическият музей в Хераклион – самостоятелно посещение
Археологическият музей е една от най-големите забележителности на Хераклион. В неговите 20 зали е изложена най-голямата колекция от минойско изкуство в света, допълнена от шедьоври от дорийския, класическия и гръко-римския период. Тук ще видите прочутия Диск от Фестос, чийто знаци наподобяват писменост, която още не е разгадана, както и известната Богиня със змиите, ритонът с глава на бик, фреските, пренесени от двореца в Кносос, златни съкровища, антични бронзови оръжия...

Самария – организирана екскурзия или самостоятелно посещение
Самария е най-впечатляващата природна забележителност на острова. Това е пролом или клисура, най-дългата в Европа (около 18км). Уникално място представлява т. нар. Сидеропортес (Железни врати), където клисурата е широка едва 4 м, а скалите от двете и страни се извисяват на височина 500 м. Пътят мнава покрай изоставеното селце Самария, в което има добре запазена византийска църква от ХІV в. с чудесни икони и стенописи. Районът е обявен за национален парк, тъй като в него се срещат редки растителни и животински видове, най-прочути сред които е кри-кри (критската коза, която живее единствено в скалистата клисура).

Остров Санторини - организирана екскурзия
Остров Санторини, най-южният Цикладски остров, е едно от най-романтичните и красиви места под слънцето. Черен пясък и бели къщи, дълбоко синьо море и тъмно сива земя, зелени полета и мъртва лава са типичните пейзажи за вулканичния остров Санторини, които творят възхитителни гледки. Върху червено-черните скали са накацали цикладските снежнобели къщи, с боядисани в ярко синьо врати и прозорци, построени по ръба на вулканичната калдера. Това е островът, над чиито скали, слънцето рисува най-прекрасните залези. Вулканичното минало на Санторини се смята за една от причините за изчезването на минойската цивилизация, а изследователи откриват в него доказателство за катаклизма, довел до изчезването на Атлантида.

Остров Спиналонга - организирана екскурзия
Спиналонга, или Островът на прокажените, както е известен, е малък и почти кръгъл остров, който се намира в залива на Елунда. Венецианците построяват крепост върху руините на древния Акропол през 1579. В 1669 остров Крит е превзет от турците, но Спиналонга остава, въпреки това, в ръцете на венецианците до 1715. Островът заема стратегическо положение на входа на залива Mirabella и защитава източния бряг на остров Крит от пиратски нападения. Една от забележителностите на острова е, че той е последната активна колония на проказно болните в Европа от 1903 до 1957 година. В близост е малък остров Колокита, известен с красивия си плаж.

Остров Криси – организирана екскурзия
Красивият остров Криси се намира на 15 км на юг от Иерапетра в Либийското море. Наричан е „златния остров” заради милиардите малки морски раковини по белите пясъчни плажове, които светят нощем на лунна светлина. Това е най-южната част от Европа с растителност близка до тропическата и с красива кедрова гора сред пясъчните дюни (може би последната запазена в Европа). Сега островът е защитена местност, обявен за национален парк. По времето на минойската, римската и византийската епоха основен поминък на населението са били риболовът, износът на сол и порфира - червена боя, добивана от черупки. По-късно, пиратите са принудили обитателите на остров Криси да избягат в Крит и са го превърнали в свое скривалище. Много пиратски и търговски кораби са потънали в този район, те са безмълвен свидетел на събитията от тези драматични времена.

Шопинг:
В Ираклион, Ретимно, Ханя и Агиос Николаос и във всички големи градове на острова, както и в многото живописни планински села ще намерите широка гама от магазини за продажба на местни продукти: мед, вина, маслини и прочутите критски сирена.
Критски бродерии и изделия от дърво могат да се намерят в различни магазини в курортите и най-вече в селата на Zaro (в района на Хераклион), Kritsa (край Lassithi), Anogia и Zoniana (край Ретимно), специализирани в изработката на тези красиви произведения на изкуството. Изящни бижута могат да бъдат намерени в Агиос Николаос, Ретимно и Ираклион.
Магазини за сувенири и плажни принадлежности, както и традиционните за дрехи, обувки, книги, аксесоари, играчки и т.н. са на разположение във всички големи градове и в туристическите курорти на остров Крит.
От април до края на октомври супермаркетите са отворени от 8.00 ч. до 21:00 ч. през седмицата, в събота работят до18:00 ч. и са затворени в неделя и на празници. Всички останали магазини са отворени от около 9.00 ч. до 14:00 ч. от понеделник до събота. Във вторник, четвъртък и петък работят и от 18:00.ч. до 21:00.ч. и са винаги затворени в неделя и на празници.

Ресторанти:
Хераклион-
Ippokambos Ouzeri, Brillant

Херсонисос-
Kymata, Mythos, Greek Corner, La Scala

Ретимно-
Castelvecchio, Avli, Taverna Knossos

Хания-
Ela, Kantari, Kariatis, Koutoukaki

Агиос Николаос –
Migomis Restaurant, Mare Monte


Барове и нощни клубове:
Крит предлага за своите около 2 милиона туристи (в месеците от май до октомври) вълнуващ и разнообразен нощен живот – таверни, дискотеки, клубове и музикални сцени ...

Хераклион - Best Seller Bar , Fougaro Lobby Club, New York Bar, Privilege Club, Proxenio Cafe, Status Club, Totem Cafe Club, Yacht Club.

Херсонисос – Matrix,Temple Bar, New York Club, NRG Club, BIO BIO, Aria Club, Amnesia Club, Cameo Club, Nostos Bar, Status Club, Havana Club, RnB Bar, Saloon Cafe Bar.

Ретимно - Juke Box Club, Blue Bar, Campai Music Bar, Cactus Beach Bar, Astro, Paralia Living Room, Cul De Sac.

Хания – Jimmy`s Bar, Nota Bene, Elmondo Bar, Club Ekentro, Spledid Dancing Bar, Venue Club, Tropicano Club, Mylos Club, Privilege Club, Seven Club, 2Lux.

Агиос Николаос - Roxy и Royale (типично гръцки), Alexandros Roof Garden, Armida, Captain sky, Scorpios, Sixties, Tounel, Sorrento и Gianni (ориентирани към туристите).
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software