loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Обща информация за Мароко
Мароко е една от най- разнообразните страни в Африка. Със своите високи планини, парещи пустини, неравни плажове и тесни улички на древни градове и площади, страната е създадена за пътешественици. И въпреки, че Мароко притежава спиращи дъха гледки, това, което е наистина интересно, е начинът на живот на хората там. В страната живеят главно араби и барбери като всеки етнос е допринесъл за обогатяване на културата и начина на живот на мароканските граждани. Един от традиционните обичаи в Мароко е изложбата на булки, където всеки септември жените, които искат да се задомят от берберското племе, населяващо Мароко, отиват на изложба на булките. Там се продава всичко, а целта на жените е да си намерят подходящ мъж. Национален празник, особено важен за поданиците на Кралство Мароко, е Рамадан, при който през деня не се хранят, не пият вода и алкохол и заз забранени всички забавления. Храненето започва вечерта и завършва, когато джамията обяви началото на деня.
Мароко може да предложи по нещо за всеки вкус. Дали ще се насладите на релаксираща разходка из столицата Рабат или ще се срещнете с модерно Мароко в лицето на Казабланка, или пък ще опитате и от двете в Маракеш, където да прекарате поне няколко дни изучавайки руините на медината, в Мароко можете да се отдадете на едно истинско пътешествие във времето и културите.

1. Обща информация за почивката:
До африканската страна можете да стигнете както със самолет, така и с ферибот. Мароко може да посети всеки като не се изисква виза за престой до 90 дни. Най-много полети можете да откриете до Казабланка, както и сезонни полети до Агадир. За да стигнете до Мароко по вода, можете да се възползвате от фериботите, които пътуват от Испания до Сеута и Танжер. Най-подходящото време за посещение на Мароко са месеците март, април и октомври, когато дните са топли, но не прекалено. Ако обичате парещото слънце, можете да посетите страната през лятото. А ако искате да се докоснете до красотата на пустинята, най-подходящото време за това е зимата.

2. Какво да посетим:
От много години Мароко вдъхновява пътешествениците със своя цветна енергия, забележителна история и завладяващата комбинация от арабско, европейско и африканско влияние. От оживените градски центрове до спиращата дъха Сахара, страната предлага огромно разнообразие от приключения. Новите магистрали, които свързват голяма част от градовете в Мароко, правят пътуването до Казабланка,
Маракеш, Танжер или Агадир бързо и лесно. Затова не се ограничавайте само до едно място - посетете колкото можете повече. В световно известния филмов град Казабланка можете да видите не само модерната част на Мароко, но и джамията Хасан II, втората най-голяма джамия в света. Единствената, която я предвожда, е тази в Мека. В Маракеш, познат още и като червения град, е може би един от най-знаменитите градове в Мароко. Столицата на бившата империя ще ви зареди със спомени за цял живот. Разходете се из оживените площади, посетете Саадийските гробници, останките от замъка Ел Бади и джамията Кутуба. Мекнез, градът познат като мароканския Версай, ще ви изуми със своята архитектура, испанско-мароканския си център и ограждащите го стени и порти. Насладете се на красивите цветове, аромати и звуци на ислямска Африка. Ако искате да избягате от градския живот, порадвайте се на морския бриз в Асила или Есауира.

3. Шопинг, ресторанти и барове:
Традиционната мароканска кухня често е определяна като една от най-добрите в света. Със своите многобройни ястия и подправки тя е ароматна, пикантна и невероятно вкусна. Задължително опитайте кускус, най-известното ястие в Мароко. Сервира се със зеленчуци или месо. Всички традиционни ресторанти предлагат кускус в петък. Тажин е другото ястие, което непременно да опитате. То представлява пикантна яхния от месо и зеленчуци, сготвени и сервирани в глинен съд. Различните ресторанти предлагат разнообразни вариации на това ястие.
Въпреки, че е ислямска държава, в Мароко е позволена употребата на алкохол за всички, навършили 18 години. Всички ресторанти, клубове и магазини предлагат алкохолни напитки.
Не пропускайте да се разходите из някои от оживените пазари, за да купите традиционни подправки, фурми и масла!

4. Полезна информация:
Задължително се сдобийте с някои от основните неща, които произвежда страната и трудно бихте намерили на друго място. Това са фурмите, аргановото масло, което се произвежда само там, класическият марокански чай и подправки. Докоснете се до традиционната мароканска кухня, която е смятана за една от най-добрите в света с многобройните си ястия.
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software