loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Дубай е водещият център за бизнес и туризъм в Близкия изток. С население 1 200 000 Дубай е второто по големина от 7-те емирства, които са част от Обединените Арабски Емирства.
Дубай предлага на своите посетители забележителни контрасти – блясъка на модерен град и безкрайна пустиня, изток и запад, старо и ново. Екзотична дестинация с космополитен начин на живот, Дубай обединява комфорта и удобствата на запада с уникалния чар и гостоприемство на арабския свят.

Географски характеристики:
Обединените Арабски Емирства са разположени в източната част на Арабския полуостров, по крайбрежието на Персийския и Оманския залив. Бреговата линия на ОАЕ заема 600 км от Персийския и 100 км от Оманския залив. Дубай заема площ от 2,438 квадратни мили. Намира се на източното крайбрежие на арабския полуостров, на югозападния ъгъл на арабския залив.
* Държавно устройство — федерация, в която всяко емирство е абсолютна монархия и запазва значителна самостоятелност. Висш орган на държавната власт е Висш съвет, състоящ се от представители на емирствата, които избират президент за срок от 5 години. Съвещателен орган от парламентарен тип — федерален национален съвет. Изпълнителна власт — Съвет на министрите начело с премиер-министър (вицепремиер на ОАЕ).
* Население – 674 хил. души, като по-голяма част от населението са араби.
* Официален език - арабският, но болшинството от местното население владее английски език.
* Религия - Дубай е своеобразен дом на хора от близо 200 националности. Ислямът е официалната религия на всичките седем емирства. Голяма част от местното население изповядва суни ислям. Има и малцинства от индуисти, сикхи и християни.

Природни особености:
В релефа преобладават равнините. Значителна част от територията е заета от пясъчни пустини.
* Климат – сух, субтропичен. Дъждовните дни през годината са 7-10, предимно в зимния период /януари и февруари/. Температурата на въздуха, в зависимост от сезона, се колебае между 10 и 48 градуса. В зимните месеци, температурата много рядко пада под 20 градуса. Най-горещите месеци са юли и август със средна температура около 35 градуса. Температурата на водата в морето е от 19 градуса през зимата, до 35 градуса през лятото.

Културни особености:
Обичаи и празници: Официален празник е 1 януари (Нова година); 6 август (годишнина от качването на власт на шейх Заед Ал Нахиян); 2 декември (Ден на независимостта – национален празник на ОАЕ). В съответствие с мюсюлманския лунен календар се празнуват още Рамадан, Празник на жертвоприношенията, Рождението на Мохамед, мюсюлманската Нова година и др.
Ястия и напитки: В местните блюда се използват говеждо, агнешко и пилешко месо, риба и яйца. Струва си да опитате агнешко с ориз и орехи - “гузи”, знаменитите кабапи и шиш кабапи, месо с ориз и подправки “макбус”, пица “райс” и много други оригинални блюда. Важно място на трапезата заемат и гъстите месни супи с ориз и боб, грах, картофи и т.н. Сиренето, рибата и морските продукти също са на почит, а десертите непременно трябва да бъдат опитани. Млечен пудинг “ум – али” с орехи, понички с мед “лигемат”, “шербет”, пудинг “мехаллябия”, арабски десерт “асъйда” са само част от предлаганите десерти. Кафето е традиционна напитка за беседа. Сортовете са много, но най-популярно е черното и светлото арабско кафе.
Облекло: Дубай е ислямско емирство и следва зачитане и уважение на установените религиозни традиции, нрави и обичаи. Забранени са супер къси поли и панталони и много прозрачни блузи с голямо деколте. В търговските центрове и заведения се поддържа ниска температура на климатиците.
Представяне: Дубай е една от най-бързо развиващите се туристически дестинации и притежава всички предпоставки за незабравима почивка: слънце, пясък, море, различни спортове, несравнимо пазаруване, хотели и ресторанти от световна класа, интересна култура и безопасна приветстваща атмосфера. Емирството се гордее с пустините, планините, оазисите, камилите, бедуинските пазари и легендарната безмитна зона “Джебел Али”. Също така има най-добрата туристическа инфраструктура и въпреки че се представя като страна предимно за по-богати туристи, тя е напълно приемлива и за по-скромните посетители.
Поведение: Има задължителни правила на поведение и обличане, включително и при спортни занимания, по време на работа, на улицата, на обществени места. Наказанията за допуснати нарушения могат да бъдат много строги. По време на свещения месец Рамадан не трябва да се употрябява храна, напитки и да се пуши на обществени места и в автомобилите. Спиртни напитки се предлагат в хотелите и заведенията, които имат изричен лиценз за продажба на алкохол. Употребата на алкохол на обществени места е забранен. Също така е забранено целуването на обществени места.
Подаръци: Традиционни подаръци са камилата – символ на ОАЕ (на пазарите може да закупите фигури на камили в най-различни форми и размери от мед, камък, пластмаса и плюш); кефето; стъклените бутилки с разноцветен пясък; кинжали със сребърна и посребрена ръкохватка; парфюми; златни украшения със скъпоценни камъни.
Разговори: Официалният език тук е арабски, но английски се говори масово и е широко разпространен, не само в деловия свят.

Полезна информация:
*входен режим – съгласно Министерството на външните работи, считано от 22 март 2014г., българските граждани, носители на обикновени паспорти, могат да пътуват за Обединените арабски емирства БЕЗ ВИЗИ И ТАКСИ, в рамките на 30 дни от датата на влизане в страната.
* питейна вода – само минерална
* валута – дирхам (AED) – 1 долар = 3.60 дирхама, 1 евро = 5 дирхама
* местно време - Зимата 2 часа напред, спрямо България, а лятото 1 час, тъй като в ОАЕ няма преход от зимно към лятно часово време.
* електричество – 220 V. Контактите са с 3 отвора, но в хотелите може да се вземе адаптер.
* пазаруване – търговските центрове са отворени до 22 ч, а в четвъртък и петък до 24 ч.
* транспорт – такси е основното средство за придвижване. Началната такса е 3.50 дирхама. Сметката се заплаща според показанията на апарата. От 09.09.2009 вече работи и метрото. Билетите за еднократно пътуване са от 2 до 6.50 дирхама в зависимост от зоните, на които е разделен града.
* бакшиши – прието е да се оставя бакшиш около 10 % от сметката.
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software