loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Географски характеристики:
Кралство Тайланд е държава в Югоизточна Азия, която граничи с Лаос и Камбоджа на изток, с Тайландския залив и Малайзия на юг и с Андаманско море и Мианмар на запад. Страната е разположена на площ от 514 000 кв.км, което я нарежда на 49 място по площ в света.
Тайланд („Земята на свободните”) заема част от полуостровите Индокитай и Малака. Бреговата линия с Индийския океан (Андаманско море) и с Тайландския (Сиамски) залив на Южнокитайско море е с обща дължина 2613 км. Тайланд притежава и голям брой малки живописни острови и красиви плажове, които са важни туристическите дестинации.
Заповядайте в страната на свободата Тайланд! В течение на 800-годишната си история тайландците могат да се похвалят с факта, че са единствената страна в Югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана. Дълго време преди появата на тайландското кралство през 12 век, районът познат като Долината Чао Прая е бил населяван от древна цивилизация, която може да се проследи до праисторически времена. До 1949 г. страната е наричана Сиам, което в превод означава „подчинен”, това е причината последният крал да промени името на Тайланд. Сегашният крал на страната - Бумибол Адулядей - Рама IX е най–дълго управлявалият крал в съвременната история на страната - цели 60 години.
* Държавно устройство – монархия, начело с крал. Законодателната власт принадлежи на двупалатна Национална асамблея – Парламент от 500 депутата и сенат от 200 члена, всички избирани за 4 години, а изпълнителната - на правителство, начело с премиер-министър.
* Столица – Банкок с население от 6000 хил. Души.
* Големи градове – Чиангмай, Сонгкха, Чианграй, Кхонкен.
* Население – 61 900 хил. души, предимно тайски народи (тай, лао и др.), а също китайци, малайци, кхмери и др.
* Официални езици – тайски. Други езици – английски, местни езици, китайски, диалекти.
* Религия – 91% от населението са будисти, а останалите – християни (католици), мюсюлмани (суити) и др.

Природни особености:
Западната и северната част на Тайланд прекосяват планински вериги, на североизток е обширното плато Корат, в централната част се простира плодородната Менамска равнина, а южната част се състои от тесния провлак Кра, който се разширява в малайзийския полуостров.
* Климат – тропичен, мусонен със средна януарска температура от 20 до 22 градуса С˚, юли от 29 до 31 градуса С˚. Сухият сезон е от ноември до април.

Културни особености:
Обичаи и празници: Един от най-характерните обичаи на таите е уай. Той символизира поздрава, знанието, а също така жеста за молитва. Сватбените церемонии се делят главно на две групи: с будистки състав, което включва рецитация от молещи се и предлагане на храна и други дарове на монасите, а също така и изображения на Буда; вторият вид сватби е без будистки състав, които включват коренни фолклорни традиции в центъра, на които стоят семействата и двойките.
Официални празници са: 1 януари (Нова Година); 3 март (1250 от учениците на Буда се събират, за да произнесат проповедта му); 6 април (основаването на временното царско родословие); 13-15 май (будистката Нова година); 1 май (ден на труда); 5 май (Ден на коронацията на краля); 31 май (празнува се раждането, Просвещението и смъртта на Буда); 30 юли (началото на дъждовния сезон); 12 август (Ден на майката); 26 октомври (край на дъждовния сезон); 24 ноември (Денят на Лои Кратонг – Ден на късмета); 5 декември (Ден на бащата); 10 декември (Ден на конституцията); 31 декември (Нова година).
Фестивалите в Тайланд са много, но най-важните са 14 февруари – подводни сватбени церемонии и банкетът на слоновете; януари до февруари – Китайската нова година; март – Таи Каит фестивал; 13-15 април – Сонгкран фестивал; юни – пий та кон фестивал; последната неделя на ноември – банкетът на маймуните.
Ястия и напитки Тайландската кухня е повлияна от китайската и индийската, като същевременно успява да запази уникалния си вкус. Тя е известна с това, че използва пресни билки и подправки, също както и рибна подправка. Тайландската кухня е позната като балансирана от пет основни вкуса във всяко ястие – пикантно, кисело, сладко, солено и горчиво. Оризът е важен компонент от кухнята, както и в повечето Азиатски кухни. Уникални ястия за Тайланд са „нам прик“ (съдържа лютив сос и паста); „пад тай“ (варен ориз, яйца, рибна подправка, тамаринов сок, чили, грах и пилешко месо); „коа пад гай“ (сварен ориз, пилешко месо и лимонов сок). Популярни десерти са пържен банан и сладолед, банан с лепкав ориз, плуващ бирен корен, тайски бобен крем и др. Известна напитка е прясно отсечения, готов за консумация ароматен кокосов орех. Кафетата биват различни по произход, но се сервират както горещи, така и студени. Сервира се също така и напитка от джинджифил, тайландска бира и различни видове вина.
Облекло:Традиционното облекло за мъжете в повечето случаи са дълги панталони с блуза, която може да бъде с къс ръкав в ежедневието и дълъг ръкав за формални и официални случаи. Официалното и формално облекло при жените е елегантно, съчетано с блузи с копчета и дълъг ръкав, дълги до глезените поли, костюми, също така и широки около шията блузи, които могат да се зашиват заедно с полите. Облеклото, което се нарича Руен тон, е предназначено за ежедневието. Обикновено е изработено от коприна или памук, съдържа се от пола и блуза с ръкави до лактите.
Представяне: Един от най-характерните обичаи на таите е уай. Това не е просто начин, по който да кажеш здравей, без да говориш, това е знак на уважение. Смята се за много голяма грубост да сочиш и докосваш някого. Настъпването на тайска монета се счита за голяма обида, тъй като на монетата е изсечена главата на краля. Таите смятат краката за най-мръсната и нисша част от човешкото тяло, а главата за най-уважаваната и висша част на тялото. Когато сядат на земята, таите отместват крака назад или на страни. Също така, когато седят в храма, краката се дърпат възможно най-далеч от изображението на Буда и разбира се се събуват преди да влязат.
Поведение: Таите са едни от най-милите, любезни и усмихнати хора в света. Когато се случи човек да е на улицата в 8:00 сутринта или 18:00 ч. вечерта, трябва да се стои изправен, тъй като по това време се изпълнява химна на Тайланд. Когато искаме да кимнем на някого, дланите трябва да сочат надолу, само пръстите да се движат леко нагоре и надолу. Когато се яде трябва да се използва само дясната ръка, тъй като лявата се смята за мръсна. Също така и разни предмети и пари трябва да бъдат вземани с дясната ръка. Целувки и нежности между мъже и жени са абсолютно забранени на публични места. Контактите между хора от един и същ пол обаче са толерирани, защото се смятат за приятелски.
Подаръци: Подаръците не се отварят пред хората, а след тяхното напускане. Подходящи подаръци могат да бъдат малки сувенири за дома, плодове, цветя за домакинята и малки играчки или сладкиши за децата.
Разговори: Повечето теми от ежедневието им са приятни за обсъждане, но никога не се дискутират теми като монархията и националната сигурност. Директните въпроси са доста често срещани, защото чрез тях таите разбира всичко, което искат да знаят за събеседника си. Също може да се очаква директен коментар относно външен вид.

Полезна информация:
* визов режим – Необходима е виза. Получава се от Тайландското консулство в България. Необходимите документи са: задграничен паспорт, с валидност не по-малко от 6 месеца след датата на връщане в България, снимка паспортен формат, служебна бележка от месторабота.
Цената на нормална виза е 25 евро, експресната виза е 35 евро.
* валута – бат, 1 долар = 33.44 бата, 1 евро = 49.26 бата. Обмяната на валута е добре да става в обменни бюра, тъй като в хотелите курсът е доста по-неизгоден. Банките работят от 08:30 до 15:30 ч., а обменните бюра от 07:00 до 21:00 ч.
* местно време – Тайланд не използва смяна на лятно и зимно часово време. Разликата с България е +5 часа.
* електричество – 220 V, адаптер английски тип.
* питейна вода – само минерална вода.
* пазаруване - В големите магазини и търговски центрове цените са фиксирани, но на другите места може да се пазарите за всяка стока. В повечето магазини и ресторанти може да се плаща и с кредитни карти: VISA, AMERICAN EXPRESS, DINERS CLUB, както и с чекове и долари.
* транспорт – автобусният транспорт е много евтин и предпочитан за дълги и кратки разстояния. Официалните таксиметрови компании в страната са TAXI и TAXI–METER. Заплаща се според показанията на апаратите. Таксиметровите услуги са доста по–евтини в сравнение с тези в Европа. Тук-тук също е много разпространено транспортно средство.
* бакшиши – даването на бакшиши в страната не е традиция, но постоянният поток от туристи и адаптирането към западния начин на живот са го превърнали в нещо обичайно. Много хотели и ресторанти прибавят към сметката 10 % за сервиз.
* сувенири - Ако искате да си купите изделия на ювелирната промишленост не го правете на сергиите по улиците, защото сапфирите и брилянтите много често се оказват обикновени стъкълца. Гарантирано е качеството им само в лицензираните магазини.

Полезни съвети за туристите:
* Неуважението на религиозните чувства на тайландците се преследват от закона. Това означава, че нямате право да се качвате върху статуите на Буда с цел да ги снимате, да докосвате будистките монаси, да пипате тайландците по главите или да посочвате с крак, в която и да е посока. При влизане в храм, задължително трябва да свалите обувките си. За твърде неуважително се счита бурната демонстрация на чувства на публично място, както и изразяването на гняв.
* Тайландците почитат изключително много краля и кралското семейство, към които се отнасят с изключително голямо уважение. Затова е абсолютно нежелателно каквото и да е отрицателно отношение към тях.

Съвети при посещение на будистки храмове:
* Трябва да проявявате уважение и да пазите тишина
* Може да засвидетелствате почитта си чрез кратка молитва пред светинята
* Когато влизате в храма събувайте обувките си.
* Следете за табели за снимането в храма. В някои храмове снимането е строго забранено
* Не се допуска влизането в будистки храм с къси панталони, къси поли и блузи без ръкави и големи деколтета.
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software