loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Каквото и да търсите – забавления, почивка, нови и непознати места – сега е времето да посетите Италия с нас!

Една от най-красивите страни в света, цялата един музей на открито, събрал останки от минали времена, световно известни творби на талантливи художници и поети, прекрасна архитектура, безброй замъци и крепости, незабравими пейзажи сред високите заснежени върхове на Алпите и златисти плажове...
Наследница на Римската империя, запазила реликви от славно минало, което може да се усети навсякъде, Италия е страна на културата и изкуствата, с много лица, която заслужава време, желание и любов да бъде открита и опозната.
Италия е известна като страната на изкуствата, но едно от тях е достигнало до много високо ниво – изкуството на гостоприемството. Израз на “добре дошъл” тук обикновено е чаша ароматно вино. Поради тази причина в миналото тя е наричана “Страна на виното”. Думата “италия” се появява за първи път през 1 в. пр. н.е. върху монета, изсечена от италийските племена, заселили се около Рим, а днес е символ на една прекрасна страна, която искаме да видим поне веднъж в живота си. Една от най-популярните страни за почивка в Европа предлагаща прекрасни курорти и слънчеви плажове.
Може да се наслаждавате безкрайно на слънцето и морето или разглеждането на забележителности, и само тук да опитате истинските италиански пици и спагети, да отпивате ароматно капучино и избирате сред множество изкусителни сладоледи, да поседнете на чаша вино в приятен ресторант и да изживеете la dolce vita...

Географски характеристики:
Италия е разположена на Апенинския полуостров и континенталните части на север от него. Към територията на страната принадлежат островите Сицилия, Сардиния и други по-малки острови, като общата площ на страната е 301 300 квадратни километра.
На северозапад граничи с Франция, на север – с Швейцария и Австрия, на североизток – със Словения и със Сан Марино. Бреговата линия на Италия е 3301 км като 963 км са на Тиренско море, 1128 км – Адриатическо море, 795 км – Йонийско море и 415 км Лигурско море. Бреговата линия на италианските острови е 2298 км.
* Държавно управление – демократична парламентарна република. Президентът се избира от двете палати на парламента за срок от 7 години. Законодателната власт принадлежи на парламента, избиран за 5 години, а изпълнителната власт-правителството, начело с председател.
* Столица – Рим с население 2 651 000 жители
* Население – 57 260 000 души, 94.1% от населението са италианци.
* Големи градове – Милано, Неапол, Торино, Венеция, Болоня, Палермо
* Официален език – италиански. Най-често използваните чужди езици са английски, немски и френски.
* Религия – 98 % католици

Природни особености:
Релефът на Италия е предимно планински, като 80% от територията е заета от планини. По северната граница са разположени части от Алпите. По дължината на полуострова е разположена веригата на Апенинските планини с най-висок връх Корно (2 914 м). На юг от Алпите се намира най-голямата равнинна област в страната, Паданската равнина, през която протича река По. Други по-големи реки са Адидже, Тибър и Арно.
В Алпите има няколко големи езера с ледников произход, като Лаго ди Комо, Лаго Маджоре, Лаго ди Гарда, както и запазени в по-високите части ледници.
В южните части на страната има няколко действащи вулкана - Везувий (1 277 м), Етна (3 323 м, на остров Сицилия), Вулкано (500 м, на едноименен остров) и Стромболи (924 м, на едноименен остров).
* Климатът в Италия е субтропичен с местни особености по крайбрежието и във високите планински части. В централните и южни части на страната зимата е мека и влажна, а лятото – сухо и горещо.

Културни особености:

Обичаи и празници: Националните обществени празници на Италия са: Богоявление (6 януари); Великденският понеделник; Ден на освобождението (25 април); Ден на труда (1 май); Успение Богородично (15 август); Денят на Вси Светии (1 ноември); Празник на непорочното зачатие (8 декември); Коледа (25 декември); Празник на Св. Стефан (26 декември). Животът в различните райони на Италия е представен от разнообразни обичаи и фестивали. По-голяма част от религиозните фестивали са католически, посветени на Дева Мария. Най-забележителните карнавални тържества се провеждат във Вардело и Венеция. Силните земеделски традиции са начало на множество празненства в чест на природата, храната, събирането на реколтата и заниманията свързани с мореплаването. Например фестивалът в Спяло, бележи края на събирането на реколтата маслини, а лешниковият фестивал в Чатнели е свидетелство за важността на тази местна реколта. Някои тържества са с по-спортен характер, като историческото състезание с коне в Сияна, «футболният мач» в костюми от XVI век във Флоренция и регата във Венеция. Други празненства отбелязват исторически събития, като например празникът на лилията в Нола, припомнящ завъщането на свети Паулинус от Ноласлед дълго заточение в Африка.
Ястия и напитки: Италианската кухня е една от трите най-добри кухни в света и за италианците храненето е едно от най-големите удоволствия в живота. В Южна Италия се консумират много тестени изделия- пасти, макарони, спагети, сладкиши, торти. В Северна Италия се консумира много ориз и морски продукти, зехтин. Италианското вино е световноизвестно. Италианците са големи консуматори на вина (предимно червено, но не прекаляват – обикновено пият вино само по време на ядене. Произвеждат се много пенливи вина. Популярни са и вермутите. Италианците рядко сядат да закусват; обедът за тях е основното хранене за деня. Едно цялостно ястие се състои от предястие, което може да варира от чеснов хляб с различни гарнитури до печени зеленчуци или пъпеш, увит в шунка. След това идва ред на първото ястие, като паста или ризото, последвани от второто ястие от месо или риба. После италианците често ядат салата,като завършват обяда със сладки или кафе. В Италия са популярни и сладоледените салони, които предлагат разнообразие от великолепни сладоледи.
Облекло: Италианците са хора с изключителен усет към модата и често съдят за другите по външния вид. Умението да се обличаш добре е предимство. Дрехите, обувките и аксесоарите са еднакво важни както за жените, така и за мъжете. По начина, по който са облечени, могат да бъдат преценени социалното положение, произходът и нивото на образованието му.
Представяне: Италианците се ръководят от първото впечатление, за тях то е трайно, затова е важно човек да демонстрира благоприличие и уважение при запознанство. Поздравите са ентусиазирани, но все още доста формални. Въпреки, че италианците по природа са приятелски настроени, те не очакват да се обръщате към тях с малкото им име веднага след като се запознаете. Обикновено ръкостискане, пряк контакт очи в очи и усмивка са достатъчни между непознати. Когато се установят близки взаимоотношения, към поздрава могат да се добавят „въздушни целувки“ по двете бузи, като започнете с лявата; потупване по гърба също е допустимо.
Поведение: Държанието е важно, тъй като италианците съдят за хората по външния им вид и поведение. В някои части на Италия, особено на юг, на жените може да им досаждат, ако носят недостатъчно или прозрачно облекло. В църквите трябва да се влиза са прилични дрехи. В Италия е нормално хората да говорят на висок глас, но това не означава, че те се карат или са сърдити. Също така често се случва няколко човека да говорят едновременно, всеки с желание да бъде чут от останалите.
Подаръци: При гостуване е добра идея да се поднесат кутия шоколадови бонбони, бутилка вино и цветя. За италианците е изключително важно качеството на виното. Не се подаряват хризантеми, защото те се използват за погребения. Не се подаряват жълти цветя, тъй като означават ревност. Опаковката на подаръка не бива да бъде лилав, тъй като цветът е символ на лош късмет, не бива да бъде опакован и в черно, защото това е традиционният цвят при траур.
Разговори: Италианците са изключително изразителни събеседници. Те са склонни към красноречие. Многословни и емоционални са, а речта им често е съпътствана от мимики и жестове. Тъй като по природа са страстни и живи натури, обикновено докато говорят, повишават глас, но не защото са сърдити, а просто за да са сигурни, че ще бъдат чути. Не е вежливо да се поздравява с ciao(здравей) непознати. Вместо това е прието да се използва buongiorno(добър ден) и arrivederci(довиждане).

Полезна информация:
* входен режим – лична карта или международен паспорт .
* питейна вода – препоръчва се минерална.
* валута – евро=1.9558 лева.
* местно време — 1 час назад спрямо България.
* електричество – 220 V
* пазаруване – рай за любителите на пазаруването – дрехи, обувки, бижута... най-добрите световни марки.
* транспорт – транспортната система е много добре развита. Всички по-големи градове са свързани и с жп транспорт. В градовете и курортите може да се ползва много добре организирания градски транспорт или такси.
* бакшиши – стандартният бакшиш в заведенията е 10 % от сметката, както навсякъде в Европа.
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software