loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Генуа е исторически пристанищен град в северна Италия, столица на регион Лигурия. Генуа днес, като туристическа атракция, често e засенченa от градове като Рим или Венеция въпреки дългата си история като богат и мощен търговски център. Отличната кухня (особено риба и морски дарове), старото пристанище, красивите забележителности (включително един от най-големите аквариуми в Европа), както и позицията на европейска столица на културата през 2004 г. са направили родното място на Христофор Колумб изключително примамливо. С покриви в пастелен цвят, църкви, прекрасни морски вили, Генуа се превръща в това, което трябва да видите, ако искате да се насладите на "чистата" Италия. Градът е добра отправна точка за разглеждане на италианската Ривиера и световно известни места като Portofino и Cinque Terre.

Климат:
Градът е "типично" италиански - доста слънчев, със средиземноморски климат.
Приблизителни температури:
Януари – минимална 5 C, максимална 11 C
Април - минимална 10 C, максимална 16 C
Август - минимална 21 C, максимална 27 C
Ноември - минимална 9 C, максимална 15 C
Декември - минимална 6 C, максимална 12 C

Транспорт:
С автомобил:
Местните хора ще Ви кажат, че шофирането из града е малко по-бързо от обществения транспорт, но след като достигнете до желаната дестинация ще се сблъскате с кошмара в намирането на място за паркиране. Затова по-предпочитан от туристите е общественият транспорт.

С обществен транспорт:
Всички забележителности в центъра са в непосредствена близост и добре обслужвани от обществения транспорт, циркулиращ до 01:00 часа.

Налице е също така една линия на метрото, свързваща жп гара Brignole с северозападния квартал на Rivarolo, обслужваща главния площад Piazza di Ferari, историческия център, туристическа зона на Porto Antico, централната жп гара на Principe и фериботния терминал в Dinegro.

Има и редица обществени асансьори и въжени железници - Funicolare, свързващи центъра с кварталите на околните хълмове. Горните станции на “Ascensore di Castelletto” и на “Funicolare del Righi” предлагат изумителна гледка към града.

“Trenitalia”, крайградски и регионални влакове пътуват в посока изток-запад по протежение на брега като свързват всички крайбрежни квартали с центъра на града. Това са най-удобните средства за транспорт, ако имате намерение да видите някои периферни райони и градове по крайбрежието.

Историческият център на Генуа се обслужва от автобус около по-важните площади и улици (Piazza Acquaverde за Stazione di Piazza Principe, Piazza della Nunziata, Largo Zecca, Piazza Corvetto, Piazza Caricamento).

На разположение е и обществена лодка, наречена „Navebus”, свързваща „Porto Antico” и „Pegli”. Това е чудесен и икономичен начин да видите града от морето;

Частни лодки отплават от „Porto Antico” и пътуват по протежение на брега на Camogli, San Fruttuoso, Portofino, Chiavari и Cinqueterre.

Какво да посетим:
Площад Ферари (Piazza Di Ferrari)
На него се намират операта (teatro Carlo Felice – използва се за изпълнения на опера, балет, рецитали и оркестрални изпълнения) и дворецът на дожите (Palazzo Ducale – в миналото е бил дом на дожите на Генуа, в момента там се помещава музей и се организират културни мероприятия и изложби). На този площад се намира и къщата, в която се предполага, че е роден Христофор Колумб.

Улица Strada Nuova
Намира се в стария град, част от списъка на ЮНЕСКО. През XVI век там са построени дворците Palazzo Rosso (сега е музей), Palazzo Bianco, Palazzo Grimaldi и Palazzo Reale, които са били домове на елита на Генуа. На Strada Nuova се намират още известния арт колеж и музея Strada Nuova.
Аквариумът
Построен през 1992 година, той се врязва направо в морето и предоставя прекрасната възможност да се съзерцават многообразни морски представители като делфини, акули и пингвини. Тази атракция се посещава от 1 500 000 туристи годишно.

Старото пристанище (Porto Antico)
Може би е най-доброто място за любуване на красивия залез над Лигурско море.

Фарът (Lanterna)
Фарът със своите 117 м височина се е превърнал в символ на Генуа. Можете да се качите до наблюдателна площадка на първата тераса (вход: 2 евро), а покрай фара има приятна алея за разходка.

Катедралата Сан Лоренцо
Тази впечатляваща постройка се появява за пръв път през пети век. При разкопките са открити предхристиянски саркофази, а едно ниво под катедралата има музей-съкровищница, в който ще видите бижута и сребърни предмети от последните 12 века.

Църквата Санто Стефано
Средновековната църква е изключителен пример за романска архитектура. Намира се на хълм с гледка към улица „20-и септември“. Любопитното е, че църквата попада в енорията на къщата на Христофор Колумб и се предполага, че той е кръстен именно тук.

Дворецът на дожите (Palazzo Ducale)
Това е бившият дом на дожите на Генуа. Днес е превърнат в музей, който има две фасади и два входа. Можете да разгледате бившата тъмница и да се качите до кулата и да видите Генуа отвисоко (вход: 5 евро, понеделник затворен).

Къщата на Христофор Колумб
Къщата, в която Христофор Колумб е прекарал детските си години, се намира в самия център на Генуа – на площад Данте (вход: 5 евро). Или по-точно, сградата, изградена върху основите й, след като оригиналната сграда е унищожена при нападение от французите през 1684 г. Заради централното си разположение в район с много нощни заведения, днес Къщата на Колумб се е превърнала в място за срещи на младежите от града.

„Spianata Castelletto” е известно възвишение, откъдето може да се насладите на страхотна гледка към града и пристанището. До там може да стигнете с лифт Piazza della Nunziata, както и пеша.

Шопинг:
Генуа е чудесно място за пазаруване. Разполага с дизайнерски бутици, универсални магазини, магазини за хранителни стоки, както и магазини за антики. Налице е голям търговски център, наречен Fiumara намира в близост до жп гара „Genova Sampierdarena”. Oтворен от 09:00-21:00 от Понеделник до Неделя.

Ресторанти:
„Grace Ресторант”: кухня, съчетаваща вкусове и аромати на Лигурия с удоволствията на традиционната международна кухня.

“Ristorante Zeffirino”: смятан за един от любимите ресторанти на Франк Синатра, “Zeffirino” е един от скъпоценните камъни на Генуа. Скрит в сърцето на Генуа, той може да бъде малко по-трудно намерен, но определено си струва търсенето. Зашеметяваща храна, наистина отлично обслужване и изискана обстановка.

Специалитети:
Сос „Песто” произхожда от град Генуа. Той се използва в много ястия, включително паста и пици. Друго, което задължително трябва да опитате, е “FOCACCIA”. Изпечен на фурна италиански хляб, който може да бъде гарниран с лук или билки. Не пропускайте да опитате “Farinata” - пай, направен с брашно от нахут, вода, сол и зехтин.

Барове:
“Piazza delle Erbe”: малък площад в стария град, с хубави барове (5 минути пеша от “Piazza De Ferrari” и “Palazzo Ducale”.) Отворени са до 01:00 ч. В петък и Събота са пълни с млади хора.

“Les Rouges Bar в Palazzo Imperiale”, в близост до площад “De Ferrari” и катедралата “S.Lorenzo”, отворен всяка вечер до полунощ, предлага напитки и храни с местни съставки и сграда-паметник с оригинални стенописи от 16-ти век.

От Генуа можете да се отправите към Лазурният бряг
Tова е едно райско място, което съчетава по неповторим начин пищни екзотични паркове и естествени пейзажи, безлюдни заливи и модерни плажове, невероятен лукс и автентичен селски колорит, динамика и атрактивност, спокойствие и задушевност - една необикновена хармония между природата и съзидателния стремеж у човека, между творческия порив и естествената неподправеност...Научете повече
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software