loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Географски характеристики:
Арабска република Египет е разположена в североизточната част на Африка, а 6 % от страната – Синайския полуостров са в Азия, където на североизток страната граничи с Израел. На запад граничи с Либия. На юг достига до пясъчните пустини на Судан, на север до Средиземно море, а на изток до Червено море, известно с кораловите си рифове и прекрасни възможности за водни спортове. Египет е с площ от 1 010 000 кв. км и се разделя на няколко области: Горен Египет, Среден Египет, Долен Египет, Западна пустиня, крабрежието на Червено море и Синай.
* Държавно устройство – република, начело с президент, избиран за 6 години. Той е главнокомандващ, назначава състава на правителството. Висш законодателен орган е Национално събрание.
* Столица – Кайро с население от 7 млн. души.
* Големи градове – Александрия, Порт Саид, Суец, Асуан, Луксор, Асют.
* Население – 66 670 хил. души, като 98,8% от населението са египетски араби.
* Официален език – арабски – египетски арабски диалект, нубийски.
* Религия – 86% от населението са мюсюлмани (сунити), останалите са християни-копти и др.

Природни особености:
По-голямата част от страната е заета от пустини. На запад от Нил се простира Либийската пустиня, заемаща около ¾ от територията и. На север и на изток преобладават каменистите и чакълестите пустини. Арабската и Нубийската пустини са разположени между Нил и Червено море. Изградени са от каменисти планини с най-висок връх Шаиб (2187 м). Река Нил е образувала огромна долина между пустините, дълга около 1200 км. Синайският полуостров заема североизточната част на страната и е отделен от нея чрез Суецкия провлак, по който е прокопан едноименният канал. Морските брегове са слабо разчленени. Най-големи заливи са Суецкият и Акаба.
* Климат — Върху по-голямата част от страната преобладава тропическият климат с денонощни температурни амплитуди между 0 и 50°C. Само по Средиземноморското крайбрежие и в делтата на Нил климатът е субтропичен. Средните януарски температури варират между 11 и 16°C, а юлските — между 25 — 34°C.

Културни особености:
Обичаи и празници: Египтяните изповядват исляма и спазват стриктно обичаите и празниците свързани с религията им. Мюсюлманите в Египет се молят по пет пъти на ден — на зазоряване, на обяд, след обяд, на залез слънце и вечер. Точните часове, в които се молят, се публикуват ежедневно в местния вестник. Петък е свещен ден за мюсюлманите. В този ден всички частни и държавни предприятия са затворени. По време на свещения месец Рамадан всички мюсюлмани постят от изгрев до залез слънце. Привечер се събира цялото семейство да отпразнува края на постите (Ифтар). Официални празници са: 1 януари (Нова Година); 22 февруари; 25 април (освобождение на Синайския полуостров в Октомврийската война); 23 юли (годишнина от революцията през 1952 г.); 23 септември (ден на победата над Израел през 1956 г.); 6 октомври (годишнина от изкопаването на Суецкия канал); 24 октомври (превземането на египетската армия на Порт-Саид през 1956 г.)
Ястия и напитки: Кухнята на арабите е изключително зависима от корана. Коранът не допуска консумирането на свинско месо. Агнешкото месо е предпочитаното месо, говеждото — по-рядко. Кухнята на всеки един народ от арабското население се определя и от природните дадености на района, който обитават. Повечето арабски ястия са яхнии — нарязано месо, приготвено с прясно или кисело мляко и сервирано със зеленчуци (лук, чесън) и подправки. Арабската кухня е известна и със сладките десерти и напитки. Тъй като по религиозни причини арабите не пият алкохол, те са създали безброй безалкохолни напитки, като различни видове шербети — от бадеми, фурми, портокали и др. Ядките също представляват голям интерес за арабите.
Облекло: Ако искате да направите добро впечатление, трябва да се облечете добре. Мъжете трябва да носят тъмни костюми, поне на първата среща, и не трябва да носят бижута. Жените трябва да покрият добре тялото си. Полите и роклите трябва да са под коляното, а ръкавите на блузите да покриват по-голямата част от ръцете.
Представяне: Поздравът зависи от социалната класа и религията. Ръкостискането е обичаен поздрав при хора от един и същи пол. Когато познавате човека от по-дълго време, нормално е да го целунете по едната страна, а после и по другата буза, докато си стискате ръцете, но само ако сте от един и същи пол. Когато мъж и жена се срещнат, жената трябва първа да подаде ръка за поздрав. Ако не го направи, мъжът трябва просто да кимне с глава.
Поведение: Ако ви поканят на гости в египетски дом, задължително трябва да се събуете преди да влезете. Ако сте канени на вечеря, изчакайте домакините да ви кажат къде да седнете. Прието е да се яде само с дясната ръка. Винаги показвайте, че храната ви е харесала. Когато се нахраните, оставете малко храна в чинията, защото иначе домакините ще ви сложат допълнително. Жената, като във всяка мюсюлманска държава не трябва да излиза на улицата сама.
Подаръци: Ако египтяни ви поканят на вечеря, тябва да занесете хубави шоколадови бонбони или сладки за домакинята. Не трябва да носите цветя, освен ако не сте сигурен, че домакините харесват защото е прието цветя да се подаряват само на сватби или ако някой е болен. Добре е да носите някакъв малък подарък за децата – това е знак на привързаност. Подаръците трябва ад се дават с дясната ръка, а ако са тежки – и с двете. Не е прието подаръците да се отварят веднага след като са получени.
Разговори: Тъй като египтяните са много емоционални, жестикулират с ръце по време на разговор. По принцип говорят с нормалентон, но може и да викат или да удрят по масата. Това не е признак на гняв, а просто опит да изразят гледната си точка. За египтяните е изключително важно да гледат в очите, докато разговарят. По този начин изразяват честност и откровеност.

Полезна информация:
* входен режим – необходима е виза. Получава се в Египетското консулство в България срещу задграничен паспорт, валиден 6 м. след датата на връщане и 1 цветна снимка, отнема около 1 седмица ИЛИ на място на летището в Египет, където визата е във вид на марка, която се лепи в паспорта.
* питейна вода – само минерална, 1 л е около 1 щатски долар
* валута – египетска лира (паунд), 1 долар = 5.50 лири, 1 евро = 7.90 лири
* местно време – до 24.10.2009 – 1 час, еднакво с България през останалото време на годината
* електричество – 220 V.
* пазаруване – има магазини с фиксирани цени, но на повечето места е характерно пазаренето.
* транспорт – такси е основното средство за придвижване в градовете. Заплащането е по договаряне. Между градовете придвижването е с автобуси, влакове и вътрешни полети.
* бакшиши – прието е даването на бакшиши навсякъде, където получавате услуги – в хотелите, ресторантите, на шофьорите и екскурзоводите. В ресторантите е прието да се оставя около 10%.
АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software