loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Шарм ел Шейх е най-луксозния курортен град в Египет и пристанище на Червено море. Намира се в южната част на Синайския полуостров. Най-важният град в южносинайската област.


Температури

20-22 градуса на водата и 25-28 градуса на въздуха през зимата


География


Разположен на нос, градът заема стратегическа позиция. Намира се в Тиранския проток, в устието на залива Акаба.


История


Някога било рибарско селище, но става главно пристанище и военноморска база на Египет. Превзет е от Израел през 1956, но Египет си го връща през 1957. От тогава до 1967 ООН поддържа мироопазващи сили. През 1967 избухва Шестдневната война и градът е отново превзет от израелската армия. Окупиран е от израелски войски до 1982, когато Синайския полуостров е върнат на Египет.


Туризъм


Главната индустрия в града е туризмът, което се дължи на пейзажа, целогодишния сух и умерен климат и дългите плажни ивици. Водата е чиста и спокойна през по-голямата част от годината и се предлагат различни водни спортове, например скуба дайвинг. В града може да се отседне в хотели като "Риц Карлтън" и "Четирите сезона", както и да се похапне на места като "Планет Холивуд", "Хард Рок Кафе" и "Буда Бар".


Икономика


Шарм ел-Шейх е бил голямо пристанище, но след строгите закони за околната среда, приети през 90-те години, търговският стокообмен намалява.


На 40 km в североизточна посока се намира залива Наама, където са построени международни хотели и се предлагат различни развлекателни програми.


В най-южната част на полуострова се намира резервата Рас Мохамед.

АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software