loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Крит и Закинтос
Географски характеристики:
Виетнам, официално Социалистическа република Виетнам, е държава в Югоизточна Азия. Тя е най-източната страна на полуостров Индокитай. Граничи с Китай на север, , с Лаос на Северозапад и с Камбоджа на югозапад. Обширното източно крайбрежие лежи на Южното Китайско море. Виетнам е една от най-гъсто населените нации в Югоизточна Азия. Простира се на площ от приблизително 331 688 кв.км.
* Държавно управление – парламентарна социалистическа република. Законодателната власт принадлежи на Националното събрание от 450 депутата, избирани за 5 години. Глава на държавата е президент, избиран за 5 години от Националното Събрание. Изпълнителната власт принадлежи на правителство, начело с премиер министър.
* Столица – Ханой с 3200 хил.ж.
* Население – 82 650 хил. жители -87.5% от населението са виети.
* Големи градове –са Хошимин, Сайгон, Хайфон, Данаг, Хюе, Канто, Начанг, Намдин.
* Религия - 72.8% от населението на Виетнам са будисти.
* Официален език - Виетнамски.

Природни особености:
Топографията на Виетнам е съставена от хълмове и гъсто залесени планини.
* Климатът е субекваториален, мусонен, с годишна влажност на въздуха от средно 84 %.Средна месечна температура в равнините на север -от 15 до 28 градуса, на юг-от 26 до 29 градуса. През зимата или сухия сезон, продължаващ приблизително от ноември до април, мусонските ветрове обикновено духат от югозапад по протежение на китайския бряг и през залива на Тонкин, повишавайки значително влажността. Главни реки в територията на Виетнам са: Хонгха, на север и Меконг, на юг.

Култура и политика:
Обичаи и празници: Виетнам е страна на фестивалите, които изобилстват целогодишно, особено през пролетта, когато няма много земеделска работа. Най-големите празници са Nguyen Dan (Лунната нова година), Han thuc (студена храна), Doan Ngo (двойно пет), Ong tao (Богът на пилето) и т.н. Всеки регион има свои собствени ритуални празници, най-важни от които са аграрните ритуали (такива са молитвите за дъжд, слизането в оризовото поле, новият ориз и др.) и търговските ритуали (изливането на мед, коването, състезанията с лодки и др.). Има и ритуали, посветени на националните герои и културни служби (например будистки ритуали).
Ястия и напитки: Традиционните ястия във Виетнам варират в различните райони. Но две главни съставки присъстват и в южната и в северната, и в централната част на страната. Първо оризът играе съществена роля в националната кухня, както на Виетнам, така и на цяла Югозападна Азия. Но също така и юфката-ядат я на закуска, обяд и вечеря, вкъщи, в ресторанти, крайпътни заведения. Юфката се яде мокра, суха, в супа или със супа и е направена в различни форми и размери, от жито, от ориз. Нито едно ястие не е завършено без свежи зеленчуци и подправки. Ключова порция за всяко ястие е и в трите части на Виетнам е плато с краставици, боб, резенчета люта чушка, и клонче босилек, кориандър, джоджен и някои близки подправки, които могат да се намерят в Югозападна Азия. Оризовото вино е много популярно и има голямо разнообразие. Има разнообразие от плодови вина като кайсия, портокал и лимон. Чешмяната вода трябва да се отбягва, въпреки че е филтрирана и стерилизирана.
Облекло: Отличат се скромно, особено когато посещават религиозни места, а за жените това важи навсякъде-лошо се приемат горнищата без ръкави и шортите. Дрехите им са предимно памучни. Стилът е различен в Северен и Южен Виетнам. На север много хора носят сандали от стара украсена гума. На юг много мъже и жени носят дрехи в западен стил. В по-провинциалните райони жените носят широки, бели блузи и поли. Виетнамците обикновено носят леки дрехи. Провинциалните жени носят свободни тъмни панталони и блузи, избродирани с ярки цветове. Но нараства броят на градските жени, носещи рокли и ризи. Градските мъже главно носят дрехи от западен стил.
Представяне: Моделът на представяне във Виетнам е базиран на конфуцианството със своята строга социална йерархия, уважение към властите и подчертано подчинение. Основните принципи са базирани на 5 различни връзки: властимащ и подчинен, съпруг и съпруга, родители и деца, братя и сестри, и между приятели. Конфуцианството акцентира върху задълженията, лоялността, искреността, честността, уважението към родителите, към по-възрастните и по- висшестоящите. Животът на виетнамеца се върти около семейството. Не е необичайно три поколения да живеят под един покрив. Бащата се счита за глава на семейството и той трябва да се грижи за прехраната, да осигури жилище, дрехи и да взема важни решения. Виетнамците са колективисти. Индивидът е на второ място след групата, семейство, училище, компания.
Поведение: Виетнамското общество има доста строги правила за поведение. Ето някои от по важните-избягвайте публично да демонстрирате отношенията си с противоположния пол; не докосвайте никого по главата или рамото; когато подавате вещи, използвайте и двете си ръце; не сочете с пръст, използвайте ръката си; не стойте с ръце в джобовете; не кръстосвайте ръце на гърдите; не подавайте нищо над нечия глава; не докосвайте представител на другия пол; шорти носете само на плажа. Едно от нещата, с които най-трудно се свиква, е това че виетнамците се съгласяват и казват 'да', когато всъщност не са съгласни или има сериозен проблем. Дори и в най- екстремните ситуации е важно да запазите спокойствие и да се усмихвате. Неучтиво е да критикувате хората на открито. Не удряйте децата по главата и не сочете хората. И не само във Виетнам, но и в цяла Азия, не слагайте пръчиците за хранене в купата с ориз изправени-това е символ на смърт.
Подаръци: Ако сте поканени на гост, носете плодове, сладкиши и цветя. Подаръците се опаковат в цветна хартия. Не се подаряват носни кърпи, нищо черно, жълти цветя и хризантеми.
Разговори:приятни теми за разговор са природните особености на Виетнам.

Полезна информация:
* входен режим – с виза от Българското консулство
* питейна вода – само минерална вода
* валута – донг (VND)
* местно време — 8 часа назад спрямо България
* ваксини -няма задължителни ваксини
* транспорт – Главни пристанища: Хошимин, Хайфон, Дананг, Хонгай, Камфа.Международни летища: Ханой, Хошимин
* бакшиши –около 10 % от сметката

АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software