loading


X
ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА - www.astralholidays.bg

Географски характеристики:
Мексико е разположен в Северна Америка и е връзката между САЩ и испаноговорящите страни от Централна Америка. Страната има площ 1958,2 хил. кв. км. и брегова линия – 9904 км. На Мексико принадлежат редица острови в Тихия океан. Релефът на Мексико е разнообразен. Той включва пустини, пасища, тропически гори, тресавища и заснежено вулканични върхове. Две паралелни планински вериги – Сиера Мадре Оксидентал и Сиера Мадре Ориентал, оформят релефа на страната. Най-плодородните земи се намират в централното плато между двете планини. Климатът варира в зависимост от надморската височина. На север преобладава сухият климат, поради което земята там е необработваема. В планините може да бъде много студено. На юг и по крайбрежието климатът е горещ и влажен. Там падат и най-много дъждове.
* Държавно устройство – Парламентарна и федеративна република, начело с президент, избиран за 6 години. Висш законодателен орган е двупалатен парламент, състоящ се от Национален съвет (183 депутата, избирани за 4 години) и Федерален съвет (63 депутата, избирани от местните парламенти). Изпълнителен орган – правителство, начело с федерален канцлер.
* Столица – Мексико с население от 22 000 хил. души.
* Население – 100 120 хил. души, като 87.6% от населението са мексиканци (метиси), а останалите са индианци и др.
* Големи градове – Гуадалахара, Монтерей, Пуебла, Леон, Сиудад Хуарес, Чиуауа, Мерида, Акапулко и др.
* Официален език – испански. Други езици – мексикански диалект на испанския, ацтекски, мая.
* Религия – 95,6% от населението са християни, предимно католици.

Природни особености:
Релефът на Мексико е разнообразен. Той включва пустини, пасища, тропически гори, тресавища и заснежено вулканични върхове. Две паралелни планински вериги – Сиера Мадре Оксидентал и Сиера Мадре Ориентал, оформят релефа на страната. Най-плодородните земи се намират в централното плато между двете планини. Най-известният вулкан е Попокатепетъл. Най-високият връх на Мексико е Ситлатепетъл с височина 5700 м. Пустинята Сонора е една от най-големите в света и се простира на 310 000 кв. км.
* Климат – Климатът варира в зависимост от надморската височина. На север преобладава сухият климат, поради което земята там е необработваема. В планините може да бъде много студено. На юг и по крайбрежието климатът е горещ и влажен. Там падат и най-много дъждове. Средните температури за януари са от 10°C на северозапад до 25°C на юг, а за юли варират от 15°C във високите части до 30°C на брега на Калифорнийския залив.

Културни особености:
Обичаи и празници: Животът в Мексико прилича на безкраен празник – Почти всеки ден от годината има специален празник. Мексиканците имат повече от 120 фестивала и празненства всяка година. Много от тях са религиозни, а други са национални. Годишният танц гуелакеца в Оаксака е весело събитие, което се чества още от времето на Колумб. На празниците има пъстри улични шествия. Хората обличат специални костюми, а на някои празници може да се видят пръхтящи бикове, които тичат по улиците, и приказни светлини с фойерверки. Когато испанците завладели Мексико преди 400 години, установили много от своите традиции, включително Коридата (борба с бикове). Най-голямата арена се намира в Мексико. Някои мексиканци вярват че душите на мъртвите се връщат на Земята в денят на мъртвите (Диа де лос муертос). На този ден сградите се украсяват с цвета, а по улиците шестват скелети, изработени от папие-маше. На 5 февруари се отбелязва Ден на Конституцията. Всяка година февруари месец се състои Карнавалът на Канкун, през май – джаз фестивалът, а през ноември – филмовият фестивал. Един от обичаите в Мексико е дошъл от индианците и това е изпълняване на Танцът на мухата – четирима души висят с главата надолу. В неделя на Свети Антоний селяните носят в църквата чанти, пълни с насекоми и червеи, за да получат благословия. Вярват, че благословията ще попречи на вредителите да унищожат реколтата
Ястия и напитки: От Мексико произхождат много храни, сред които авокадо, доматите, лютите чушлета, фъстъците, ванилия, пуйките. Шоколадът, който е един от най-известните хранителни продукти е бил приготвен за първи път от ацтеките. От стотици години лютите чушлета, наречен Чили се използват много често, за да придадат пикантен вкус на мексиканската храна. Тортилята е любима мексиканска храна. Яде се като хляб и се поднася лато закуска, наречена такося в комбинация с лют сос от лук и домати, червени чушки и авокадо. В Оахака характерен деликатес е „Тамале“, то представлява шоколад със ситно ситно стрити много люти чушки, залети със сирене и задушени в бананов лист. Друг деликатес са печените скакалци, след порция от ястието може да си купите тениска с надпи „Аз ядох печени скакалци“. Характерни за Мексико са бобената супа, мексиканската салата и мексиканският огретен. Що се отнася до напитките, май-известното мексиканско питие е текилата. Тя е алкохолно питие и се прави от пустинното растение син магуай. От кактуси се приготвя и друго алкохолно питие, наречено мескал, в което плува червей.
Облекло: Типична мексиканска одежда е пончото – парче дебел плат, което се носи като горна дреха. В средата има дупка, през която се мушка главата. Сомбрерото е шапка с много широка периферия, която пази от слънцето. Съвременните мексиканци предпочитат да се обличат просто, но елегантно. Марката на дрехите не е от голямо значение.
Представяне: Репутацията на мексиканците е широко известна. Те са изключително дружелюбни и приветливи както към познати, така и към непознати. За тях използването на малко име още при първа среща не е обидно, което предпоставя по-спокойна и уютна атмосфера на общуване. При запознаване е редно да целунете партньора си по двете му страни. Това е признак на учтивост и знак, че харесвате събеседника си. Понякога това е малко досадно, но е препоръчително да го направите, в противен случай може да ви сметнат за надменни и нелюбезни.
Поведение: Обслужването в Мексико е изцяло на английски език. В баровете не се бърза, говори се високо и е пълно с дим от цигари и пури. Няма смисъл от оплаквания. Зрелостта на вашето отношение е критерий за отношението, което заслужавате. Затова не трябва да се прекалява с хвалебствия за личния и професионален опит и успех в бизнеса. Неприемливи са забележки относно мексиканските традиции и нрави. Спокойствието и специфичното за Мексико работно време може да изкара от кожата всеки чужденец, ако не е подготвен.
Подаръци: Мексиканците подаряват като сувенир от страната си малки чашки за текила или от типичните шапки Сомбреро. В знак на уважение към жена е прието да се подарява пончо. На рождени дни е прието да се носят цветя за майката. На децата се подаряват пинати, които се правят от папие-маше и имат формата на животни или плодове. Със завързани очи, едно по едно, децата го удрят с палка и когато се счупят, отвътре излизат дребни играчки, бонбони, лакомства и плодове.
Разговори: Както навсякъде, така и в Мексико въпрос на учтивост е уместното използване на местния език, ако имате известни познания по него. Добре е да слушате внимателно събеседника си и да го гледате в очите, докато говорите, в противен случай рискувате да създадете впечатление за неискреност. Препоръчително е темите на разговорите да са максимално неангажиращи. Теми, които задължително трябва да се избягват са политика и религия. Това са темите, при които вероятността да засегнете гордостта на събеседника си е доста голяма.

Полезна информация:
* входен режим: Без виза - престой от 90 дни в рамките на 6 месеца
* валута: ново мексиканско песо (MXN) = 100 сентавос; 1 песо = 0.0647 евро.
* местно време : 8 час назад спрямо българското време.
* пазаруване: магазините работят от понеделник до събота от 9 часа сутринта до 2 часа следобед, а после отново от 4:30 или 5 следобед в продължение на три часа.
* транспорт: транспортът между по-големите селища се извършва с автобуси. Мексико Сити разполага с метро. В повечето големи градове има добре изградена транспортна мрежа от автобуси и трамваи. Главни пристанища – Веракрус, Тампико, Салина Крус,Гуаймас.
* бакшиши: трябва да се оставят бакшиши както на куриерите, така и на камериерките, таксиметровите шофьори.
* питейна вода: за предпочитане е консумацията на бутилирана минерална вода.
* електрозахранване: Напрежението е 110-120V.

АБОНИРАЙТЕ СЕ
ЗА НАШИТЕ
ГОРЕЩИ ОФЕРТИ
AH Chat Software